Шерпите качват Шиша Пангма в търсене на Боян, адвокат заговори за самоубийство

Доста милиони ще бъдат хвърлени, за да им е чиста съвестта на бацетата, коментира бившият депутат Емил Василев

Групата опитни шерпи, които търсят изчезналия български алпинист Боян Петров под връх Шиша Пангма в Хималаите, все пак ще се качи до най-високата точка утре. Това е последната официална информация от спасителната операция, съобщава бТВ.

Шерпите ще останат в последния Лагер 3 тази нощ и утре рано тръгват към върха. Очаква се това да им отнеме между 8 и 10 часа, ако времето позволява.

По-рано днес жената на Петров – Радослава Ненова, съобщи в социалните мрежи, че е взела решение спасителите да не атакуват днес върха, тъй като има риск за живота им. „От Лагер 3 нагоре няма да го намерим жив. Колкото и да ми се иска да не губя надежда – за мен животът и оцеляването на всички участници в спасителната акция е много важен и макар да ми е много трудно, не виждам смисъл да бъдат застрашени и други животи”, написа тя.

Днес китайски спасители откриха инсулин в района на Лагер 3, последният преди върха. Групата стигна на 10 метра от върха, но е преценила, че продължаването е прекалено опасно. През целия път не са открили друга следа от алпиниста, съобщи за bTV Деян Петков от екипа на Боян Петров в България.

Жената на Боян не вижда смисъл да бъдат застрашени и други животи. Бившият депутат Емил Василев пък сподели във Фейсбук, че възприема изкачването на върха за самоубийство.

„Без да съм специалист, това ми прилича на ритуално самоубийство. Правителството ни до последно ще го издирва, защото Боян е знаково лице на екоорганизации, които критикуват управлението. Доста милиони ще бъдат хвърлени, за да им е чиста съвестта на бацетата“, коментира адвокатът-политик.

Съществува и вариант алпинистът да се е скрил на безопасно място и да се появи изведнъж, лансирайки някаква своя стратегическа цел, но в този случай единствената добра новина ще бъде, че е жив, добавя Василев.