Ще загубили правата си Тотко Колев като съдебен изпълнител заради драмта с Бадр

Срещу частният съдебен изпълнител Тотко Колев има две дисциплинарни производства заради драмата с либийски танкер Бадр, като едното се обжалва пред ВКС

Две години лишаване от права е наложеното наказание на частният съдебен изпълнител Тотко Колев заради драмата с либийски танкер Бадр, който бе арестуван преди повече от година, а в края на миналата екипажът и флагът му бяха сменени. Заради това цацаратурата обвини бургазлията, че си е превишил правата, като е действал в интерес на българско дружество, което претендира за близо 10 млн. долара стари задължения от джамахирията.
Частният съдебен изпълнител обаче е напуснал страната ден преди продажбата на кораба. Тотко Колев твърди, че не е сменял екипажа и флага.
По случая с либийски танкер „Бадр” и частния съдебен изпълнител Тотко Колев вече има образувани две дисциплинарни производства, като едното се обжалва пред ВКС. Това каза пред бТВ председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев.
От Камарата смятат, че е професионално да се изчака съдебното решение, за да се прецени дали в следващите две години Колев ще има право да работи като частен съдебен изпълнител. Другото производство в процес на администриране пред дисциплинарната комисия.
Жалбата срещу действията на Тотко Колев не е била подадена до Камарата на ЧСИ, а до Министерството на правосъдието. Така представителят на либийската страна е сезирал само министъра на правосъдието. След това Цецка Цачева е поискала образуване на дисциплинарно производство, уточни Георги Дичев.
Ако съдът реши, че Тотко Колев е превишил правата си, Камарата на частните съдебни изпълнители ще му ги отнеме.