Бивш депутат разкри колко са задълженията на мюфтийството

Всички официално регистрирани вероизповедания са изразили отрицателни становища за опрощаване на задълженията на мюфтийството, разкри Димитър Байрактаров

Бившият депутат Димитър Байрактаров разкри колко са задълженията на мюфтийството. Той публикува във Фейсбук удостоверение за наличие на задължения, издадено от Националната агенция за приходите на 16.01.2019 г. за над 8,2 млн. лева.

„По молба на много хора качвам задълженията на мюфтийството. Държа да отбележа, че всички официално регистрирани вероизповедания са изразили отрицателни становища за опрощаване на тези дългове“, написа в социалната мрежа бившият депутат.

От доклада на комисията по вероизповеданията се чете следното: „Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отбеляза, че поради задълбоченият интерес, отнасящ се до предложенията за общо опрощаване на определени задължения на вероизповеданията, БПЦ няма подобни и не вижда необходимост от подобен акт спрямо нея. Представителят на Мюсюлманското сунитско ханефитско изповедание изрази опасения относно опрощаването на публични задължения, тъй като това би създало сериозен прецедент. Опрощаването на публичните вземания на едно вероизповедание би представлявало пряка държавна помощ и българската държава би влязла в изключително сериозна колизия“, добавя Байрактаров.

Трябва да отбележа, че Мюсюлманското сунитско ханефитско изповедание твърди, че то е официалното вероизповедание на мюсюлманите в България, пояснява ексдепутатът.

Въпреки „нежеланието“ на вероизповеданията, депутатите от ГЕРБ и ДПС гласуваха да им бъдат опростени задълженията, а от парламентарно представената, но отсъстващата от парламента опозиция им викнаха „Горчиво!“. Кой с кого се е договорил е публична тайна.