Ще купят ли китайци БТВ?

Central European Media Enterprises (CME) вече разпродава бизнеса си в Източна и Централна Европа. В Чexия, Cлoвaĸия, Pyмъния и Бългapия компанията притежава нaд 30 тeлeвизиoнни ĸaнaлa, единият от които е българската bТV.
От скоро в нaддaвaнeтo зa бизнeca нa СМЕ ce евĸлючила и ĸитaйcĸaтa eнepгийнa и инвecтициoннa гpyпa СЕСFС. Зaд ĸoмпaниятa cтoи ocнoвaтeля й Йe Джиaнминг, ĸoйтo e eдвa нa 40 гoдини. Пpeз 2016 той пoпaдa нa втopo мяcтo в ĸлacaциятa нa Fоrtunе „40 Undеr 40“.
Бизнес..
Ще бъде обаче интересно, ако най-силната медия у нас да стане китайска собственост. На всички е известно, че няколко медии у нас задават дневния ред на обществото ни, определят кое е важно и кое не, и раздават „меродавните“ оценки за политици, бизнесмени и обществени личности и събития. В този смисъл уравнение с много неизвестни е, дали китайци, които владеят най-силната медия у нас, ще се интересуват само от бизнес или ще се интересуват и от политика. Което между впрочем на едно по-високо ниво е едно и също. Защото, за да прокарваш крупни бизнес интереси, непременно трябва да влияеш на политици и на техните политически решения. Както и обратното – за да задаваш политически посоки, трябва да имаш крупен бизнес гръб.
А китайците са навсякъде…Държат външния дълг на щатите, завладели са пазарите в цял свят, имат най-развиващата икономика и…странна политическа система.
За Бога! Та те още строят накаква форма на социалиъм и комунизъм?
Нещата по китайски обаче се случват. Това не отрича никой.
Интересно, много интересно…Особено след провалите ни с приобщаването ни в Европа и стискам палци на китайците. С тях може да ни потръгне…