Ще ни заГРОБи ли ГЕРБ в чакалнята на еврозоната

Владислав Горанов от ГЕРБ уверява, че сме щели да се откажем от еврозоната, ако не ни приемат с настоящия курс, но вярва ли си сам? Ще ни заГРОБи ли съвсем?

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че България ще се откаже от еврозоната, ако не ни приемат с настоящия курс след края на извънредните консултации в НС с парламентарните групи и председателския съвет.
Той е постигнал консенсус с всички освен с левицата, за да се промени валутният закон, с който да се промени стремежът ни в чакалнята на еврозоната, като се запази твърдо курсът 1,95 за евро, съобщава бТВ.
Би било чудесно, ако до влизането в еврозоната страната ни запази курса на лева спрямо еврото на това ниво, но е съмнително, че господарите на ГЕРБ от Брюксел ще приемат това, а вече ни е до болка познато как всички многоклетъчни управници на бедна България са се огъвали като мекотели, когато е трябвало да защитават българските интереси. Нормално е притеснението на повечето хора в републиката да не се обезцени левът покрай напъна да влезем в чакалнята на еврозоната.
Според финансовия експерт проф. Христина Вучева пък не е нужно да се променя закона, за да влезем в чакалнята на еврозоната, тъй като това можеше да стане с едно писмо, в което да заявим какъв искаме да е курсът евро/лев.
Вучева заяви в „Тази сутрин“ по бТВ, че със законовите промени, които се предлагат, курсът евро/лев спрямо сега действащия може да се промени евентуално само с 15%, което са 30 стотинки. Това обаче означава скок в цената на насъщния поне с още толкова отгоре. Ще ни заГРОБи ли съвсем ГЕРБ?