Ще ни плаща ли държавата тока, водата и кредитите заради коронавируса?

Корнелия Нинова настоява за мораториум за срока на извънредното положение върху битовите плащания, управляващите се ослушват, но поне дават пари за заплати

Предлагаме и ще внесем в Народното събрание проект за решение за налагане на мораториум за срока на извънредното положение за битови плащания – ток, парно, телефон, вода и бързи кредити. Ще внесем предложение за спиране на сроковете по наказателни, административни и граждански дела, в това число и изпълнителните дела на частните съдебни изпълнители. Това сподели във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова.
„Днес свикахме извънредно заседание на Изпълнителното бюро и ръководството на парламентарната група на „БСП за България”. Обсъдихме актуалната информация и оценяваме сериозността на кризата“, добави тя.
Подобен тип крайни мерки не са необходими, коментира пък финансовият министър Владислав Горанов.
„Това, което искам да предложа, е тези, които са засегнати и имат намерение да съкращават служители – да не го правят, а да кандидатстват пред Агенцията по заетостта“, добави той.
„Ликвидна подкрепа през Българската банка за развитие и даване на възможност на засегнатите да кандидатстват за субсидиране на 60 % от възнагражденията на техните служители за период от 1 месец”, заяви финансовия министър пред Нова телевизия.

Идеята държавата да поеме 60 на сто от разходите на работодателите вероятно ще отложи масовото съкращение на работници, но не решава проблема с празния джоб на българина, защото в трудовите договори на повечето от българите пише, че са на работна заплата, близка до минималната, т.е. шефът ще вземе от държавата около 370 лева за служител. Работникът в най-добрия случай ще трябва да се задоволи с възнаграждение около 610 лева, но ако извънредното положение продължи след месец ще остане без работа.
Затова ковчежникът да не се ослушва, а да развързва кесията! Докато кабинета „Борисов III” налага мерки заради коронавируса, много фирми ще фалират и все повече българи ще са изправени пред невъзможността да плащат сметките за ток, вода, телефон и вноските си по кредитите. Правителството трябва да приеме предложението на опозицията и да бъде наложен мораториум за срока на извънредното положение върху битовите плащания!