Ще удължат ли сезона в Слънчев бряг заради хазарта

Поетапно се закриват постове, каза концесионерът на плажа в Слънчев бряг Кирил Спасов, а хотелиерът Веселин Налбантов изтъкна, че скоро ще спрат уличното осветление

Сезонът в Слънчев бряг може да бъде удължен. Септемврийските жеги разпалиха мечтите на хотелиерите да си избият загубите от лошият старт, но синоптиците вещаят падане на температурите с десет градуса от четвъртък. До 19-20 градуса ще стига живакът в термометрите, но това едва ли ще уплаши туристите от Великобритания и от Израел, тъй като едните идват не толкова заради златистите пясъци, а заради евтиният алкохол и горещите момичета, а другите – заради казината в Слънчев бряг.
И тази година от страната ни последни ще си тръгнат израелските туристи, които имат резервации в хотели в Слънчев бряг, най-вече заради работещите казина, съобщи TV+.
В бранша считат че липсата на полети от основни дестинации до Варна и Бургас е проблем за туристите, които предпочитат морето през октомври и ноември.
Добре ще е, ако паднат с 2/3 летищните такси на летище Бургас и летище Варна, каза пък председателят на „Клуб на хотелиера” в Община Несебер Диана Колчева.
„За пребиваване на туристи към средата, края на октомври, началото на ноември не можем въобще да говорим заради лоу кост компаниите. Можем да си гарантираме кацане на лоу кост компании, ако паднат летищните такси“, обясни тя.
Опитът на някои хотелиери да удължат сезона с различни удобства за последните гости също ще се оказва невъзможен.
„Как да има по-дълъг сезон като само след 15-20 дена ще спрат уличното осветление. В момента аз се опитвам да направя нещо със спа процедури, но не можем да удължим сезона повече от това, което е. Всичко е свикнало ето края на сезона, края на октомври, удряме ключовете и всички бягат“, каза хотелиерът Веселин Налбантов.
По закон всеки концесионер трябва да обезпечи медицинско и водно спасяване плажната ивица до края на септември. Бурното море през този сезон взе живота на около 30 туриста у нас.
Поетапно се закриват постове, тоест горе-долу плажът работи на 50% от капацитета на пълния максимум, който е през най-силните месеци, тоест месец юли и месец август, заяви концесионерът на плажа в Слънчев бряг Кирил Спасов.
Дали има посетители на плажа може всеки концесионер по своя преценка да остави обходни двойки евентуално, ако времето позволява и има туристи на плажа.
Повечето стопани на плажни ивици обаче ще освободят морските гардове и ще поставят предупредителни табели че плажът е неохраняем. Затова и предупреждават последните плажуващи да бъдат много внимателни заради опасното море.