ЮНЕСКО обяви „Централен Балкан“ за биосферен резерват

ИНТЕРВЮ С ЕМИЛ КАБАИВАНОВ – КМЕТ НА КАРЛОВО

29-та сесия на Съвета на Програмата „Човек и биосфера“, провела от ЮНЕСКО в Париж,  обяви „Централен Балкан“за един от четирите нови български биосферни парка. Другите три са: „Червената стена“, „Сребърна“ и „Узунбуджак“.

Община Карлово е една от най-големите по територия общини в  България, разположена в централна България, общината има 4 града и 23 села, с общо население от близо 57 000 души.

Емблема на общината са розовото масло и военното производство, но последната номинация поставя неотложно въпроса  за  енергийна алтернатива, с която да се преодолява икономическата изостаналост и да се формират предпоставки за просперитет, а заедно с това е да се опази биосферния парк.

Именно затова община Карлово е бенефициент на първият в Европа проект за газификация на отдалечени от газопреносната мрежа територия, чрез  високо иновативната технология „Виртуален газопровод“, която тук в Карлово бе адаптирана и развита за приложение в цялата страна.

Господин Кабаиванов, през далечната 2006 год., когато сте изпълнявали първия си мандат сте приели посещение на аржентинска делегация, която Ви представила своя технологичен проект за газификация на отдалечени от газопреносната мрежа територии. Кое Ви убеди в правотата им и защо им повярвахте?

-Аз и моят екип вече бяхме разбрали, че само с природните дадености, колкото и да са красиви да са е  необходимо да се формира благоприятна икономическа среда, за да не се обезлюдява района, след като преживяхме срива на икономиката през 90-те.

Ние нямахме и голям избор, енергийно изолирани от трасето на природния газ, лиши от поръчки предприятия на ВПК, което доведе до икономическо изоставане и демографски дисбаланс.

Прекрасната идея, подкрепена от правителството, осигури за общината грантово финансиране, а за изпълнителя на проекта съфинансиране, с което стартира проекта.

-И сега в средата на третият Ви мандат какъв е резултата, имаше ли смисъл от риска?

-Почти няма общински обект, който да не е преминал на природен газ, а резултата е снижаване на енергийните разходи с близо 40 %, а комфорта и сигурността са допълнителни бонуси.

Нас ни радва, че към газовата мрежа се присъединяват и много битови потребители,  а Карлово е планински град, Балкана започва от последните къщи, затова съм оптимист, че  след няколко години ще изчистим въздуха, ще запазим гората от изсичане, ще подобрим бизнес климата.

-Но председателят на Българска газова асоциация, който е и управител на общото Ви предприятие „Карлово газ” г-н Пламен Павлов настоява за законодателни изменения на Закона за енергетика за повишаване отговорността на общинската администрация и тясно координиране общинските планове за развитите с бизнес плановете на лицензиантите, защо, кое го провокира?

-Г-н Пламен Павлов е управител на „Карлово газ”, но той е управител на още няколко газови предприятия и както казахте председател е на Българската Газовата Асоциация, вероятно не на всякъде обстановката за развитието на газификацията е благоприятна.

Имайте предвид, че „Карлово газ” е положителен пример за публично частно партньорство, защото със своите 34 % администрацията участва при определяне на приоритетите за развитие на газовата инфраструктура и обратно администрацията получава идеи, подкрепа за развитието на региона.

Ето сега предстои актуализация на общинския план за развитие,  в който, в раздел енергетика ние залагаме основно на газификацията, нещо повече ние приехме с радост инициативата на господин Павлов да учредим общински възмезден екологичен фонд, чрез който ползващите природен газ ще заплащат за срок от три години по нисък имотен данък, а замърсителите на околната среда ще заплащат по-висок данък и глоби.

-Как ще намалите данъците, след като тенденцията в цялата страна е да се увеличават местните данъци?

-Карлово е като всички български общини, политиката на централизация, в т.ч. на бюджетните средства, ни поставя в позиция да просим от централната власт, но предложението на газовия сектор е фондът да е възмезден, което означава, че по подобие на международен фонд Козлодуй газоразпределителното предприятие ще възстановява пропуснатия приход на общинския бюджет, от намаления имотен данък, а печалбата ще ползват всички карловци, дишайки по-чист въздух и живеейки в по-добра срреда.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов Ви изпрати писмо, с което Ви информира, че съгласно решенията от 29-та сесия на Съвета на Програмата „Човек и биосфера“, провела се в централата на ЮНЕСКО в Париж, „Централен Балкан“ е обявен за един от четирите нови български биосферни парка.

– Според доклад  от Сесията на програмата, „Централен Балкан“ и останалите три парка се включват в Световната мрежа на биосферните резервати. Те са оценени, като отговарящи на съвременните изисквания, а директорът на Програма МАВ – ICC Цюнли Хан поздравява заинтересованите страни. Към писмото е приложен Сертификат – Биосферен резерват „Централен Балкан“. От Секретариата на Програмата МАB предстои да изготвят специфични лога за всеки от 4-те  парка. Към

Администрацията ни трябва да се взаимодейства  на всички равнища и с изпълняващите обществена дейност предприятия, какъвто е случаят с „Карлово газ”, за да имаме висок икономически статус и заедно с това да съхраним природните ни ценности.