Адвокат: Наказателният кодекс е бандитски, закриля престъпниците

Ако бандитът е кротък и учтиво ви помоли: „Шефе, аре дай път, че не искам проблеми“, не ви остава нищо друго освен да го оставите да излезе, коментира Емил Василев

Наистина няма такава държава! Българският Наказателен кодекс пази живота и здравето на бандитите. Това сподели във Фейсбук бившият депутат и адвокат Емил Василев.

„Така например, ако сгащите крадец в къщи и той извади нож, а вие имате пистолет, ще трябва да оставите пистолета, да помолите бандита да изчака и да отидете до кухнята за нож, в противен случай ако му направите нещо, носите наказателна отговорност за превишаване пределите на неизбежната отбрана. Освен това нямате право да се защитавате, ако той не ви е нападнал. Т. е. ако бандитът е кротък и просто учтиво ви помоли: „Шефе, аре дай път, че не искам проблеми“, на вас не ви остава нищо друго освен безпрепятствено да го оставите да излезе. В противен случай пак носите наказателна отговорност за превишаване пределите на неизбежната отбрана“, коментира политикът-адвокат.

„Бе, направо го почерпете едно кафе, щото ако крадецът подаде жалба в полицията срещу вас, че по време на „работа“ сте го набили, не той, а вие ще влезете в затвора. Също ако извикате полиция и се опитате да го задържите до пристигането на органите – внимавайте да не си изкълчи някой пръст или да не си охлузи някой крак, щото ще ви даде под съд и ще му платите обезщетение за нанесени болки и страдания. Който не вярва, нека прочете чл. 12 и 12а от Наказателния кодекс и направо ще се потресете – дори самите крадци не биха могли да си измислят по добър текст, който да ги пази по време на „работа“, добавя Василев.

„И не се подвеждайте от ал.3 на чл. 12, че уж при проникване в жилището ви с взлом или насилие имате някакви права да се защитите. Защото дори бандитът да разбие входната ви врата, ако той влезе и каже „Шефе, тук съм да крада, а не да те убивам“, законът пак го пази – ще трябва да го оставите спокойно да си изнесе каквото му трябва, дори можете да му помогнете при пренасянето на по-тежките неща /телевизор, печка/, или през това време можете да почнете да си поправяте разбитата врата, но не и с пръст да го пипнете, иначе носите наказателна отговорност“, предупреждава адвокатът, който наскоро помогна на Яне Янев да спечели дело срещу Румен Овчаров.