Главчев превърна Бойко в заложник на Марешки

Воля стана „златният пръст“ на ГЕРБ, твърди социологът Андрей Райчев

Парламентарният шеф Димитър Главчев превърна вожда Бойко Бойко в заложник на Веселин Марешки и неговата „Воля“. Според него партийката на аптекарския бос вече играе ролята на „златния пръст“ на ГЕРБ.

БСП напуска парламента до оставката на председателя Димитър Главчев. Това обяви лидерът на партията Корнелия Нинова. Социалистите уточниха, че ще участват само в три заседания – дебата по оставката на Главчев, бюджета и вота на недоверие, съобщава BiTелевизия. През останалото време всички народни представители от БСП отиват по избирателните райони и започват срещи и разговори с гражданите. Освен това, социалистите съобщиха, че искат среща с всички европейски посланици.

„Всяко предложение на ГЕРБ „Воля“ ще приемат с шампанско. Ако трябва да има заседание, Марешки трябва да разреши“, каза Райчев. Така той коментира решението на партията да участва в пленарните заседания и да осигури кворум, след като БСП ги бойкотираха.

Райчев добави, че решението на Димитър Главчев да отстрани от заседание лидера на най-голямата парламентарно представена опозиция, е недопустимо и е прецедент в новата история на България.

„Този Главчев постъпва така, че да се запише в черния списък на парламентарната практика. БСП се възползват от това. Ако някой трябва да уволнява Главчев, това е ГЕРБ. Борисов никога не е бил в по-добро положение – международно и вътрешно. Растат доходите и пенсиите, предстои европредседателството. Той е на жътва. Най-лошото, което причиняват на Борисов, е че го правят заложник на Марешки, това Главчев го направи“, посочи Райчев.

„Ролята на всяка една опозиция е това. Аз не чух лично обидни думи от страна на Нинова. Това е грубо нарушение на демокрацията и единственият изход е да се подаде оставка. Чест прави на Борисов тази позиция, защото призна, че Главчев си изпусна нервите. Ставаме за смях пред Европа, ако оставката се отхвърли“, каза пък социологът Кънчо Стойчев.