Червените другари на Боко и Корнелия: Разкарайте се!

Тя изпълнявала в „Техноимпекс“ поръчката на Костов, а той трябвало да я разследва още през 2001-а. Краси Янков зове политиците на Прехода да си ходят

Политици на Прехода, разкарайте се! Подобни лозунги трудно може да се чуят от устата на социалист. Другари на Бойко Борисов и Корнелия Нинова обаче поискаха партийните грешници да си ходят.

В студиото на бТВ Красимир Янков, който е част от Националния съвет на БСП открито призова политиците на Прехода да си отидат. Всички, участвали пряко или косвено в приватизацията, трябва да отстъпят, за да не бъдат в тежест на една ревизия на станалото през последните 28 години, каза той в „Тази сутрин“.

Янков коментира ролята на партийния лидер Корнелия Нинова в раздържавяването на „Техноимпекс” през 1998 г. Изпълнявала е политическата програма на дясно правителство с премиер Иван Костов, подчерта той, като припомни, че левицата е била против приватизацията на външнотърговските дружества, защото тя е отрязала достъпа на държавата до ред пазари и така икономиката е била срината.

Янков припомни за законовите промени от времето на ОДС, които дадоха възможност на хора без опит да влязат директно в управлението на ключови предприятия и да ги подготвят за „грабителска” приватизация. Той окачестви действията на Нинова от тогава като „политическа поръчка”.

Червеният депутат определи като политик на Прехода и самия Бойко Борисов. Като главен секретар на МВР през 2001 г. вождът от Банкя е можел да разследва престъпления свързани с приватизацията. По това време са били раздържавени електродружествата, припомня Янков.

Призивът му едва ли ще бъде чут от политиците на Прехода. Ще се разкарат само, ако народът се вдигне и вместо подмяна, поиска промяна.