Затворническа драма във Франция: Главорез от ИДИЛ уби трима

 Терористът крещял в супермаркет „Аллах е велик” преди да го гръмнат

В градче в южната част на Франция терорист взе заложници в супермаркет, уби трима души и рани 16. Няколко часа по-късно полицията щурмува и уби нападателя, а отговорност за нападението пое ИДИЛ, съобщава Нова телевизия.

Всичко започна около 10:30 часа тази сутрин в градчето Караксон. Четирима полицаи тичат за здраве, когато нападателят стреля и ранява тежко един от тях. За да избяга, спира автомобил, застрелва пътника и прострелва шофьора. С откраднатата кола се отправя към супермаркет в съседния град Треб.

Нападателят убива двама служители на магазина, но повечето успяват да избягат. Вътре остава един заложник – оказва се, че той е 45-годишен полицай, който се престорил на заложник. През мобилния телефон на полицая колегите му слушали какво се случва в магазина. Когато чули изстрели, решили да щурмуват. Нападателят е убит. Смята се, че е действал сам.

26-годишният Редуан Лакдим е от марокански произход. Той е известен на полицията, но за дребни престъпления. Не е смятан за потенциален терорист, но при влизането си в супермаркета крещял „Аллах е велик”. Поискал да бъде освободен Салах Абдеслам – единственият задържан за атентатите в Париж.

Директор на Центъра за близкоизточни изследвания Мохд Абуаси пък каза в интервю за Нова телевизия, че нападателят е действал като вълк единак.

„Дали е привърженик на „Ислямска държава”, или член – това е под въпрос. Според мен той по-скоро е привърженик, а не е член. Има разлика”, заяви Абуаси.

Той коментира, че във Франция има около 5 милиона мюсюлмани, повечето от тях са от Северна Африка – Мароко, Алжир, Тунис.

По думите му голяма част от тези хора са интегрирани във френското общество, но има и някои, които не са.

„Броят на тези терористи може да е десетки, или стотици. Винаги ще има хора, които да се поддават на пропагандата на „Ислямска държава” и „Ал Кайда”, коментира Абуаси.

По думите му проучванията сочат, че основният мотив за тези нападения не е икономически, а е липсата на интеграция.

Очевидно има нещо сбъркано в политиката на евроджендърите, окупирали властта. Ако те не бъдат изметени от политическата сцена, Европа ще загине.