Ще плащаме обезщетение на Турция заради предателите?

Проблемът с тракийските бежанци касае Европа и не е двустранен, коментира ген. Тодор Бояджиев

Ще плащаме обезщетение на Турция заради предателите от Министерския съвет, които не ги е грижа за България и българите. Вместо да принудят комшиите да изпълняват международните спогодби, те отново привиха гръб. След срещата с Ердоган във Варна, премиерът Бойко Борисов намекна, че аверите му от Анадола имали претенции за данъците, за вакъфските имоти, за пенсиите на изселниците, за възродителния процес, за обезщетенията на прогонените мюсюлмани по време на Балканската война, но не обели и дума за Ангорския договор. Защо ли?

Срещата във Варна бе полезна само за богатите страни в ЕС и за Турция, защото успяха да се разберат Ердоган да не пуска ислямските брадатковци. Ясно е, че от това нищо не печелим. Какво ни засяга нас дали ислямските орди ще тръгнат към земите на изкукалата баба Меркел? Тук едва ли някой мигрант би останал, защото условията са дори по-мизерни, отколкото в Сирия.

„За Доналд Туск ми направи впечатление, че често каза „някои”- някои успехи, някои бариери. Така може половин час да говори и да не каже нищо”, коментира ген. Тодор Бояджиев в „Тази сутрин“ по bTV.

Той посочи и някои по думите му „недоработки”. „Чухме твърденията, че проблемът за тракийските бежанци е двустранен и няма място на тези преговори. Двустранен ли е след като има две резолюции на Европарламента, в които се казва, че Турция трябва да си реши проблема с Гърция и с тракийските бежанци?“, попита той.

„Проблемът касае Европа и не е двустранен проблем. Защо Туск постави гръцко-турския проблем като проблем на ЕС, а ние не настояваме ЕС да гледа на този проблем като европейски, а не двустранен”, заяви генералът, който е и зам.-председател на Съюза на тракийските дружества в България.

Той добави, че нашият премиер е заявил, че поставя всички въпроси, които са му били поискани да повдигне и така косвено създава впечатление, че правителството не вижда национален проблем с тракийските бежанци, а въпрос, който някой му поставя, добави експертът.

Проблемът се ражда 1925 година с Ангорския договор. България си изпълнява задълженията по него, но Турция – почти нищо, припомни Бояджиев. Премиерът забравя, че през последните 30 години има правени опити да се преговаря за това”, уточни той.

Ангорският договор, който Турция не спазва, третира обезщетението на тракийците, а къде пише, че България дължи на някого пари за Възродителния процес?

Заради безгръбначните предатели ще бъдем принудени да плащаме милиарди левове на Турция, а наследниците на тракийските бежанци ще пият пак една студена вода.