Катранени топчета по плажовете гневят туристи

Получените сигнали за изхвърлен на брега мазут са от плажуващи в Приморско, Несебър, Ахелой и на плаж „Алепу”

Десетки изхвърлени топчета мазут по Южното Черноморие стреснаха и летовници, и екоексперти.

Сигналите за изхвърлен мазут по няколко плажа по Южното Черноморие са подадени на дежурните телефони на регионалната екоинспекция, съобщава Нова телевизия.

Веднага на място са изпратени експерти на инспекцията, дадени са предписания на концесионерите, а днес от мазута няма и следа.

Получените сигнали за изхвърлен на брега мазут са от плажуващи в Приморско, Несебър, Ахелой и на плаж „Алепу”.

Регионалната еко-инспекция веднага започнала проверка на плажовете. Инспекторите се свързали и с „Морската администрация”, която контролира движението на плавателните съдове.

„Отговорът, който получихме от колегите е, че най-вероятно се касае за стари замърсявания, които са били по дъното на морето и в бурното време, което беше през миналата седмица, просто са изхвърлени на морския бряг”, коментира Тонка Атанасова- директор РИОСВ-Бургас.

Концесионерите на всички плажове били задължени да съберат от пясъка мазута. И днес следи от мазут няма. Чиста е и морската вода, показват последните изследвания на здравната инспекция. Проби от водата се вземат на всеки две седмици.

„Няма отклонения от задължителните стойности по показателите на Наредба №5 като, разбира се, когато имаше дъждове, се повишиха леко стойностите, но те са в границите на нормите”, обясни д-р Мариана Кофинова от РИОСВ-Бургас.