Терористът Брентън Тарант запали войната, главорези мъстят в Европа

37-годишен турчин стреля по невинни в Утрехт за отмъщение заради терориста Брентън Тарант, който уби 50 души в две джамии в Нова Зеландия

Най-малко трима души бяха убити, а още над 10 човека бяха ранени при стрелба в в трамвай в холандския град Утрехт, съобщи „Ройтерс“, като се позовава на местната полиция.
Органите на реда признават, че е възможен терористичен мотив. Издирва се 37-годишният турчин Гьокман Танъш за нападението, съобщава bTV.
Не е изключено обаче да са стреляли няколко души, казаха от полицията.
Площад и трамвайна спирка близо до центъра на града са отцепени от полицията.
Според местни медии нападателят е открил огън вътре в трамвая, след което е слязъл от него. Има и противоречиви информации, според които е имало стрелба и на няколко други места в града.
Спецотряд е влязъл в търговски център наблизо, като след това командосите са го напуснали – без извършени арести.
Обявено е най-високо равнище на тревога, като са затворени училищата, християнските и мюсюлманските храмове, както и други обекти, на които има големи струпвания на граждани. По летищата и жп гарите в цяла Холандия има засилено полицейско присъствие.
Освен в трамвая, огън бил открит и край джамии в Утрехт, съобщава Нова телевизия. Те били незабавно затворени. Затворени са и мюсюлмански храмове, университети и училища в други градове в Холандия, сред които и Ротердам.
Гюкмен Танер често е влизал в полезрението на полицията за различни криминални прояви. Сред тях заплаха срещу жена, нападение, обида на полицай, кражба, грабеж, шофиране под въздействие на упойващи вещества и уриниране на обществено място.
Часове преди атентата Христо Смоленов намекна в „Тази сутрин“ по bTV, че е възможно вампирясване на студената война заради терориста от от Крайстчърч Брентън Тарант, който според експерта по антитероризъм не е единак, а провокатор.
Има сили, които се стремят да отприщят процес на симетрична християнска радикализация в отговор на ислямската, за да може тези два типа фундаментализъм да се сблъскат и да се превърнат във взаимно усилващи се фактори, коментира Смоленов. В такива кризисни периоди човечеството се връща към култовите войни, предупреди той.
Според експертът по антитероризъм целта на Тарант и хората, които го използват за реализация на чудовищните си планове, е да няма мир на Балканите. В отговор на нападенията в джамиите, вагон с мигранти цъфна в Пловдив. Смоленов намекна, че това е дело на Ердоган и на дипломатичен език означавало предупреждение.
Нападението на турчина Гьокман Танъш в холандски трамвай вероятно е отговор на нападението на Тарант, чиято цел очевидно е да запали войната и ислямски главорези да мъстят в Европа за жертвите в новозеландските джамии.