Български политик прави официална среща с шефа на руското външно разузнаване

Ilian Vassilev

Няма лошо Румен Петков да се вижда със Сергей Наришкин. Но не зная той да има някаква позиция в историческата наука у нас – не е историк. В същото време истинската позиция на Наришкин е шеф на Службата за външна разузнаване на Русия.
Та нека разчетем новината – български политик прави официална среща с шефа на руското външно разузнаване. И продължението като въпрос – в качеството на какъв? Защото не е историк – макар ,че винаги може да се нарече председател на АБВ историци. По Първанова линия.
Ако работи за СВР лошо, ако не защо му е този пиар, който е нож с две остриета.
Защото е ясно, че без съгласието на Наришкин – тази снимка нямаше да се появи в медиите. Значи има договорка.
Явно е че не са си говорили основно и само за история, а са правили „преглед“ – от България през Балканите. Как да помогнем на СВР да си свърши работата.
Не е трудно да се предположи за какво. Особено като се знае интересът на Наришкин и нагласите на Петков.
Между другото именно Наришкин оглави комисията за възстановяване на историческата истина /но по начин по който да не се нарушава имиджа на Русия/ – но не само царския период /той е потомък на дворянски род и действително има какво да добави/, но възстановяване на преклонението към Сталин. Не случайно допитвания до общественото мнение показват, че Джугашвили е най-популярния съветски политик за последните два века – над 56 процента., по-популярен е от Путин. И това е заслуга и на Наришкин.
Може би Петков търси някакво ноу хау по темата за усвояване в България.

Фейсбук