Удавиха в кръв референдума, над 760 ранени в Каталуния

Полицията употреби сила срещу желаещите да гласуват

Най-малко 760 души пострадаха при опитите на испанското правителство да осуети референдума за независимост на Каталуния.

Испания е срам за Европа заради начина, по който се опита да смаже референдума”, заяви правителственият говорител на област Каталуния Жорди Турел.

Той определи действията на гражданската гвардия като „пълна диващина”, която ще доведе до международен скандал, съобщава бТВ.

Въпреки действията им обаче полицията е успяла да затвори 319 от общо 2300 секции и милиони хора са успели да гласуват.

Междувременно кметът на Барселона Ада Колау призова испанският премиер Мариано Рахой да подаде оставка заради действията на правителството срещу каталунските граждани.

Той е страхливец, който се крие зад прокурори и съдилища. Днес прекрачи всички граници с действията на полицията срещу нормални хора, възрастни хора, семейства, които защитаваха основните си права”, допълва още Колау.

Испанската полиция потвърди това, което медиите разбраха от социалните мрежи – че са използвали гумени патрони и палки срещу няколко групи протестиращи, които са окупирали секции в Барселона.

Каталунското правителство се зарече, че Испания ще отговаря за действията си пред международни съдилища.

Сблъсъци имаше и в Жирона – пред секцията, в която трябваше да гласува президентът на автономията Карлес Пудждемон, съобщава Нова телевизия. Полицията разби вратата и насила взе урната, въпреки опитите за съпротива и патриотичните песни на хората, които прекараха нощта в сградата.

Насилието беше осъдено и от международните наблюдатели на вота. „Гласуването е част от демократичния процес, не мисля, че полицията е част от демократичния процес“, коментира Дмитрих Рупел, наблюдател от Словения.

Властите в Мадрид не приемат оплакванията. Вътрешното министерство обяви, че протестът не е бил мирен и има ранени полицаи. От Мадрид хвърлят вината върху опитите на каталунското правителство да организира референдума, въпреки решението на съда, че допитването е противоконституционно.

Испанската прокуратура обяви, че ще предприеме действия срещу каталунската полиция (Mossos d’Esquadra), чиито служители не се подчиниха на заповедта да спрат отварянето на избирателните секции за референдума за независимост.

Междувременно в телевизионно обръщение премиерът на Испания Мариано Рахой заяви, че референдум в Каталуния… не се е състоял.

Безредиците в област Каталуния успяха да разплачат дори и местните полицаи. На видеоклип, появил се в интернет, се виждат служители на реда, които плачат, докато защитават каталунците от гражданската гвардия.

Видеото бързо обиколи социалните мрежи.