Агайн си отива, но какво от това, като мафията остава

 Оставката й след ужилването „Олимпик“ няма да ни спаси, мафиотите са оставили дупка в закона, за да не ги закача Комисията за финансов надзор

Подавам оставка. Това каза заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн в кулоарите на Народното събрание.

Решението й идва на фона на скандала, който се разрази след фалита на застрахователната компания „Олимпик“.

Оставката е емоционална, а не заради допуснати нарушения, обясни тя пред камерата на Нова телевизия.

По думите й през 2017-а година застрохователното дружество „Олимпик“ Кипър е сключило две сделки. Едната е в Бразилия, а другата в Испания, с които инвестирала стотици милиони към компаниите, с което е източен капиталът.

Оставката на Агайн може да внесе само малка доза спокойствие в ГЕРБ, но какво ще се промени? Нищо. След ужилването „Олимпик“ мафиотите ще продължат да си въртят далаверите, защото са си оставили дупка в закона, за да не ги закачат от Комисията за финансов надзор.

Адвокатът по застрахователно право Николай Димитров каза в „Тази сутрин“ по бТВ, че основният пропуск, допуснал хиляди хора да останат без валидни застраховки „Гражданска отговорност”, е на законодателя. Не може регулатор да оперира, без да има правомощия, обясни той.

Не може в нормативния акт, според който работи КФН, да няма предвиден надзор над клонове на чужди застрахователни компании, подчерта юристът.

Според него умишлено не са дадени тези права. От друга страна, ако КФН работи извън правомощията си, това е произвол.

След като депутатите умишлено са оставили дупка в закона, за да не може Агайн и нейните хора да закачат мафиотите, защото тя, а не те, трябва да си подава оставката? 240-те „законотворци“ трябва веднага да я последват!