Адвокат унизи Гешев след атаката срещу президента

Въпросите на Гешев са нелепи, не може съдът като някакво образователно учреждение да разяснява смисъла на прокуратурата на неуки юристи, коментира адвокат Екимджиев

Главният прокурор Иван Гешев стана отново за смях. Адвокатът Михаил Екимджиев, който с хората, чиито права са били потъпкани, е спечелил доста дела срещу властта в Европейския съд за правата на човека, унизи шефът на прокуратурата след атаката му срещу държавния глава.
„Изглежда след като по време на кампанията показа, че не разбира основни принципи на Конституцията като разделението на властите, Гешев много държи да демонстрира, че не може да осмисли някои нейни разпоредби, какъвто е чл. 103, визиращ неотговорност на президента при такива хипотези“, каза Екимджиев в интервю за бТВ.
Той коментира искането на главният прокурор пред Конституционния съд за разглеждане на имунитета на държавния глава.
„Целта е безпощадно ясна. Това е едно профилактиране на президента, казано на полицейски език, защото тези похвати явно идват отръки на новото ръководство на прокуратурата“, заяви адвокатът.
Според него Гешев се опитва държи на къса каишка президента с проверки, с разследвания, за да забрави за идеите си за промени в Конституцията, за ограничаване на правомощията на главния прокурор.
„Искането на Гешев е процедурно недопустимо, тъй като не може абстрактно да бъде питан Конституционния съд да тълкува основния закон на републиката без да има конкретен казус. Тази институция не е някакво образователно учреждение, за да разяснява смисъла на прокуратурата на недоучени и неуки юристи“, коментира адвокатът.
Той препоръча на Гешев да се запознае с практиката на Европейският съд по правата на човека, за да осъзнае, че всяко действие на властите, което показва тяхното намерение да разследват конкретно лице, е фактическо обвинение. Исканията на главният прокурор нямат никакво основание, защото имат отговор в Конституцията, обясни Екимджиев.
Конституциионният съд няма функцията да просветлява мозъците на някой хора, които не са учили, когато им е било времето, коментира той.
Главният прокурор бе атакуван в социалните мрежи и от адвокат Емил Василев.
„На един месец служба ченгето от Симеоново стигна до идеята за импийчмънт на президента. Какво ли ще прави след една година“, сподели бившият депутат.
„Като видяха, че чрез слугинажния им административен съд в Благоевград могат да дадат втори шанс на един глупак да стане пак кмет на общината, мутро-ченгетата вече ще свалят и президента чрез съдебната власт – този път чрез главния прокурор“, коментира адвокат Василев.
„Американците от дълги години настояваха за някакъв вид полицейска държава в БГ и чрез Бацката си намериха най-после кой да я реализира. Главният е просто момче за поръчки“, обясни той.