„Астрал холидейз“ фалира, туризмът ни се срива

След банкрута на най-големия български туроператор Астрал холидейз може да се окаже, че крупните хотелиери в България са банките, туризмът ни умира

Най-крупният български туроператор „Астрал холидейз“ последва съдбата на „Томас Кук“.
„С огромно съжаление и разочарование, искаме да Ви съобщим, че се налага да прекратим дейността и да започнем процедура по обявяване в несъстоятелност на „АСТРАЛ Холидейз Интернешънъл“ АД от 07.10.2019 г. след почти 24 години присъствие на туристическия пазар и въпреки неимоверните усилия на ръководството и служителите“, пише в сайта на компанията www.astralholidays.bg.
„Това решение е взето след изключително много дискусии, усилия и опити да се осигури финансиране за дружеството. Причините да се стигне до тук са комплексни, но това, което ни остава са спомените, невероятните моменти, когато Вие сте били щастливи, и когато сме били причината за Вашето добро настроение и пълноценна почивка. През годините винаги сме се старали да постигаме високо качество на предлаганите от нас услуги и да осигурим максимален комфорт на нашите клиенти, както и незабравими изживявания“, добавят от „Астрал холидейз“.
„Уверяваме Ви, че ръководството на „АСТРАЛ Холидейз Интернешънъл“ АД е предприело всички необходими мерки и e изпълнило всички свои задължения във връзка със Закон за туризма, за да защити Вас, своите клиенти. „АСТРАЛ Холидейз Интернешънъл“ АД поддържа валидна застрахова „Отговорност на туропратора“, за да може там където нашите неимоверни усилия не са достатъчни, да бъдем подкрепени от нашите партньори ЗК „Уника“, пише още в сайта на компанията.
Пътуванията на всички клиенти, закупили почивки от „АСТРАЛ Холидейз Интернешънъл“ АД, които в момента се намират зад границата са изцяло платени, поради което не съществува опасност от проблеми с полети или отказ за настаняване в хотели или други туристически услуги.
„АСТРАЛ Холидейз Интернешънъл“ АД обаче няма да осъществява бъдещи планирани пътувания на част от своите клиенти след 07.10.2019г.
Клиенти, закупили само услугата самолетен билет с редовни или нискотарифни авиолинии, също ще осъществят своите пътувания, тъй като всички билети са вече закупени и платени от „Астрал Холидейз Интернешънъл“ АД.
От Министерството на туризма посочиха, че следят случая и ресорният министър Николина Ангелкова е свикала среща с представители на туроператора и на неговия застраховател, съобщава бТВ.
В момента се работи по изясняване на точния брой туристи, които имат договори за туристическа услуга с “Астрал Холидейз“, посочиха от ведомството в официално съобщение.
Още след фалита на „Томас Кук“, който беше с водещи позиции в туристическия бранш, експерти предрекоха, че целият сектор ще навлезе в дълбока криза.
Почти веднага стана ясно, че стотици хотели в популярната сред британците Испания затварят врати. „Над 50 български хотела са пряко засегнати от кризата с фалита на „Томас Кук” и накрая може да се окаже, че „най-големите хотелиери са банките”, които ще ги вземат, а това ще отрази на тяхната ликвидност и останалите кредити, което е много лошо“, коментира в „Лице в лице“ бившият зам.-министър на туризма Бранимир Ботев.
Оценката на Николина Ангелкова беше, че загубите на нашите хотелиери са в размер на десетки милиони левове. Тя обяви, че държавата ще подкрепи сектора чрез колективен иск срещу „Томас Кук“. Никой обаче от хотелиерите вече не се надява да получи парите за услугите, които е извършил.