Бате Харо загази, арестуваха го заради сигнал за корупция

Публична тайна е, че Агенцията за българите в чужбина, чийто председател е той, бе дадена под аренда на ВМРО и там се завъртя бизнес с продажба на българско гражданство, разкриха от Движение „Възраждане“

Председателят на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев, който е по-известен като Бате Харо, е арестуван, съобщиха от Движение „Възраждане“. Затова искаме оставките на всички от ОП – Обединени Предатели, споделиха на Фейсбук страницата си активисти от политическата организация.

Харалампиев и още над 20 служители на ведомството са задържани в рамките на спецоперация за разследване на корупционни практики в агенцията, съобщава Нова телевизия. Шефът на Държавната агенция за българите в чужбина е арестуван тази сутрин в дома му в София и е докаран в сградата на ДАБГ, където се извършват действия по разследване.

Акцията е във връзка със сигнал, по който се работи от няколко месеца. Става въпрос за това, че в агенцията се издават документи за български произход не по надлежен ред. Цената на един такъв документ е била 5000 евро и са били издавани по 30-40 такива документа седмично основно на граждани от Украйна, Молдова и Македония.

Следствени действия се извършват на адреси в София, Кюстендил и Плевен – претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели в рамките на образувано досъдебно производство за извършени престъпления. В София служителите на ДАБГ не се допускат до работните им места докато тече проверката.

Петър Харалампиев пое ръководството през май 2017 година. Преди това, от декември 2014 г. до май 2017 г. Харалампиев бе заместник областен управител на област София, а преди това изпълнителен директор и член на Управителния съвет на фондация „Българе“.

През февруари 2014 година проверка в агенцията показа груби нарушения при издаването на удостоверения, въз основа на които са получавани български паспорти. Тогава стана ясно, че от 2010 до 2012 година има почти двоен ръст на броя на придобилите българско гражданство на основание български произход. От схемата са се облагодетелствали хиляди чужденци, които нямат никакви български корени. В същото време на хора с български произход е отказвано гражданство.

Петър Харалампиев е излъчен от квотата на „Обединените патриоти“. В позиция от ВМРО посочиха, че подкрепят действията на разследващите, както и че Харалампиев не е член на нито една от партиите „Атака”, ВМРО и НФСБ.

„От няколко години е публична тайна, че агенцията беше дадена под аренда на т. нар. ВМРО и там се развъртя изключително мръсен бизнес с продажба на българско гражданство. Известно е, че издирвани в чужбина престъпници получиха българско гражданство без проблеми, докато в същото време хиляди българи от Македония, Бесарабия, Западните покрайнини и т. н. бяха заплашвани, че ако не платят по 3500 евро на т. нар. ВМРО няма да получат никога паспорт“, пише във Фейсбук страницата на Движение „Възраждане“.

„Говорил съм с такива хора и познавам такива хора. Затова сега питам – а кога ще се арестува Красимир Каракачанов, главата на паспортната мафия, и кога ще бъде арестувана Цецка Цачева, министър на правосъдието, с чийто подпис се узаконяват всички действия на престъпната групировка ВМРО-БНД?“, добавя администраторът на „Възраждане“.