Битката с Москва трудно може да се спечели на бойното поле, но не и на информационното поле, от Зеленски

Ilian Vassilev

Володимир Зеленски дотук реагира повече от адекватно на провокацията на Путин с паспортите, което както посочих беше слаб ход. Както по отношение на „аналогията“ с немските паспорти за населението на Кьонингсберг – Калининградска област, така и особено по отношение поканата към всички репресирани в Русия да получат украински паспорти.
Бяха пуснати в хода доста подводници за да принудят Зеленски да се съгласи на ранна среща с Путин, което щеше да бъда капан.
Да не говорим, че младият президент шоумен показа, че на този терен Путин трудно ще го победи. И най-вече че няма намерение да мълчи – може да го иронизира, да използва подадените инфотопки от владетелят на Кремъл и да ги забива.
Просто избраният новия президент реагира, както руснаците обичат да казват, „асиметрично“ и интелигентно, като напълно неутрализира идеята на Путин да предизвика и постави в отбранителна позиция „неопитния“ Зеленски.
Нещата ще се изострят защото без нов договор за транзит Газпром не може да изпълни договорите си за доставка към клиенти, включително към нас.
Запомнете, битката с Москва трудно може да се спечели на бойното поле, но уморения от власт Путин може да бъде надигран на информационното поле, от новия и възхождащ Зеленски. И вместо Кремъл да свали или плени Киев, може да се стане обратно „заразяване“ с надежда и оптимизъм в опозицията на Путин.
Точно както навремето „младия“ Путин беше приет с огромни надежди на фона на Елцин.

Фейсбук