Бойко размаха метлата, измете трима министри

Скандалът с асфалта менте обаче едва ли ще затихне с натирването на Радев, Нанков и Московски, време е да се разкрие истината за трагедията край Своге!

Бойко размаха метлата и измете трима министри от Министерския съвет заради трагедията край Своге.

Трима министри, отговорни за автобусната катастрофа край Своге, при която загинаха 17 души, да си подадат оставките, съобщава Нова телевизия. Това е поискал премиерът Бойко Борисов тази сутрин, потвърдиха от Пресцентъра на Министерския съвет.

Министър-председтелят настоява от постовете си да се оттеглят вътрешният министър Валентин Радев, транспортният Ивайло Московски и регионалният Николай Нанков. И тримата още в неделя сутринта след катастрофата са заявили, че са готови да понесат политическа отговорност за трагедията. Това е станало на свиканото спешно от Борисов заседание в Министерския съвет.

Междувременно Нанков и Радев заявиха, че са подали оставките си, защото поемат политическата отговорност за трагедията край Своге.

БСП обаче поиска оставка на цялото правителство. Социалистите не са изненадани от изгонените трима министри, но смята, че оставките са закъснели. Червените настояват поста си да напуснат още Цецка Цачева – заради избягалите затворници и срива на Търговския регистър, както и Румен Порожанов – заради кризата в Странджа. Междувременно част от коалиционните партньори поискаха среща за разясняване на причините за оставките.

„Камилите се сменят, керванът си върви и от 10 години този керван се води от един и същи човек. Оставка на цялото правителство е единственият изход от политическата криза в момента”, заяви Кирил Добрев от БСП.

„Днес трима възлови министри от правителството на стабилността си отиват, вицепремиер за пореден път истерично и остро реагира и възразява на премиера. По същество това се нарича правителствена криза. Ние като политическа сила не сме изненадани от оставките. Намираме ги за доста закъснели”, уточни Добрев.

„Това за нас е признание за провала на 10-годишната политика на рязане на ленти. Важният въпрос обаче всъщност е съвсем друг. Тези са поредните, които за 10 години си отиват. Какво се случва обаче след тях”, попита Добрев.

След политическото цунами, което се изви заради асфалта менте, превърнал пътя в лятна пързалка, беше нормално да паднат няколко министерски глави, но това едва ли ще върне спокойствието в „Бойко 3“. Все по-трудно ще му е на вожда. България е пред политическа криза. Колкото по-скоро „Шайката“ го проумее, толкова по-малки ще са пораженията за управляващата коалиция, а и за България.