Бойко Рашков: Искат да върнат безконтролното подслушване

Шефът на Бюрото за контрол върху СРС започна интервюто си  по Нова телевизия с ирония, на въпрос, зададен от водещата Ана Цолова – какво трябва да направи, ако счита, че е подслушвана нерегламентирано: „Ще ви кажа, че органът към когото бихте могли да се обърнете това е Бюрото за контрол върху СРС. Но, Вие ме питате в ефир, може би искате да отнемете и моя достъп до класифицирана информация?! /б.р. – алюзия с отнетия достъп до красифицирана информация на заместник председателя на Бюрото Георги Гатев/. Защото аз бих Ви поканил веднага да дойдете при мен, след предаването в Бюрото. Ето, съветвам Ви за това, ако имате някакви съмнения, че някой противозаконно ограничава Вашите основни конституционни права, ние ще извършим проверка“.

По време на цялото интервю Бойко Рашков наричаше ДАНС – Агенция за ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ.

„Ако сте обърнали внимание на прес съобщението на прокуратурата за случая с моя заместник Георги Гатев, а Вие и колегите ви журналисти можете да съдите само по него, а то беше изпратено мълниеносно до тях, Вие ще забележите , че там става дума за контакти с граждани, разяснения на граждани, срещи с граждани, написване на молби, както Вие сега се обръщате към мен, и не става дума за накърняване и застрашаване на националната сигурност.

Защо направиха това с Георги Гатев ли? Според мен това се прави, за да може да се спре Бюрото за контрол върху СРС да осъществява своите правомощия по закон. Да се обезличи дейността на Бюрото за контрол върху СРС.

Бюрото функционира от 1 януари 2014 година и само за четири години ние успяхме да ограничим използването на СРС в пъти, с което смятам, че в настоящия момент България е напълно в съответствие с европейските стандарти в тази област.

ПРОКУРАТУРАТА И АГЕНЦИЯТА „ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ“ В БЪЛГАРИЯ НЕ ХАРЕСВАТ, ЧЕ БЮРОТО ЗА КОНТРОЛ ВЪРХУ СРС СИ ВЪРШИ РАБОТАТА И НЯКОЙ ИСКА ДА ВЪРНЕ ВРЕМЕТО НАЗАД НА БЕЗКОНТРОЛНОТО ПОДСЛУШВАНЕ.

САМО ДО 2014 ГОДИНА ЕДИН ОТ ДЪРЖАВНИТЕ ОРГАНИ, КОЙТО БЕЗОГЛЕДНО ИСКА И ИЗПОЛЗВА СРС В АБСОЛЮТНО ПРОТИВОРЕЧИЕ СЪС ЗАКОНА, ТОВА БЕШЕ ДАНС!

ДАНС ЛИ Е, ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ ЛИ Е, ТОВА ЩЕ СЕ  ВИДИ, защото за да искаш и да поставяш под контрол с противоречие със закона и Конституцията, какво означава това?!“, заяви още шефът на Бюрото за контрол върху СРС Бойко Рашков.

Той коментира и скандалната и безогледна цензура осъществена от страна на вестник „24 часа“ на негово интервю, дадено пред същия вестник, което бе свалено в последния момент:

„Имам обяснения за това със зависимостите, които напоследък станаха повсеместни. Вие, медиите, искате да отразявате свободно словото и мисълта на всеки един човек и изведнъж аз се натъкнах на случай, в който една медия да спира едно мнение. Други медии се съгласиха да публикуват мнението ми като ръководител на тази институция, а този вестник „24 часа“ отказа“.

„Ежегодно Бюрото за контрол върху СРС изготвя доклад, който представя пред парламента. Там има много интересни констатации. Има тенденции, които сме доловили в последните няколко години. По случая с Георги Гатев ПРОКУРАТУРАТА НЕ ЖЕЛАЕХА ДА ПОЛУЧАТ ДОКАЗАТЕЛСТВА! Аз поисках да предоставя стопроцентови доказателства, които можеха да обърнат нещата, но те не пожелаха. Потърсих многократно главния прокурор, официално, разбира се, но главният прокурор не се отзова на поканата да проведем разговор. И за мен е неясно защо направи това, при положение, че самата прокуратура взриви общественото пространство и мненията на много хора.

Агенцията за държавна сигурност имат протекция, защото те не биха си позволили такава волност – длъжностно лице да бъде по такъв начин най-малкото унижено.

Тази игра на Агенцията за Държавна сигурност и прокуратурата не е случайна. За мен е симптоматично това, че се посяга на представител на Бюрото на ДПС. Тази Симбиоза, която в последните години се получи между прокуратурата и Агенцията за Държавна сигурност никак не е случайна. Прокурор от специално звено работи в самата Агенция, Агенцията подава молби от единия кабинет в другия, или сигнали, както те ги наричат, прокуратурата започва някаква проформа проверка, но тук има нещо изключително съществено –

През 2016 година имаше едно основание в закона, при наличието на образувано досъдебно производство, Агенцията за държавна сигурност веднага взимаше допуск до класифицирана информация, т.е. ако прокуратурата образува досъдебно производство, че дишате неправилно, Агенцията за Държавна сигурност веднага ще ви отнеме допуска до класифицирана информация. Конституционният съд обяви тази норма за протисконституционна. Какво правят сега обаче? От прокуратурата не могат, ако образуват досъдебно, да отнемат допуска до класифицирана информация, и тогава регистрират преписка, която е една процесуална дейност, която следва да установи има ли данни въобще за извършено претъпление.

ТОВА, КОЕТО СЕ СЛУЧИ С ГЕОРГИ ГАТЕВ Е ПОСТАНОВКА. ИМА ТАКИВА СЛУЧАИ С ПОЛИТИЦИ, ЖУРНАЛИСТИ И МАГИСТРАТИ, И ЛИЦА, КОИТО СА НЕУДОБНИ ВЛАСТТА!

И сега ще кажа на българския зрител и на Агенция Държавна сигурност, и спец.звеното на прокуратурата, че аз съм съдействал на моите колеги да въведат в своите молби до Бюрото тези данни, които после да доведат до безпрепятствено извършване на проверката. И сега вече имат „основание“ да ми отнемат допуска до класифицирана информация.

След това интервю ще ги изчакаме Агенцията за Държавна сигурност и спец.звеното на прокуратурата да кажат дали дишам правилно.

Георги Гатев е отличен юрист и не се чувства нарушил закона, защото смехотворно е написано всичко от Агенция Държавна сигурност и спец.звеното на прокуратурата, той се чувства само унижен. Никога не бих написал тази информация, която излезе за Георги Гатев, и ако съм главен прокурор бих потърсил сметка от този, който е написал тази информация! Тази информация не само не е неубедителна, тя няма нищо общо с правото и действителността! И когато такъв документ излезе от авторитетна правна институция, каквато е прокуратурата,  това бие по нейния имидж сред такива, които разбираме от тези неща.

Afera.bg

Цялото интервю с Бойко Рашков можете да гледате от ТУК.