Бой пред Министерството на регионалното развитие, полицаи бият протестиращи

Има обгазени, един от полицаите е ударен с метална тръба в гърдите. Защо се стигна до бой? Кой нареди на полицаи да бият протестиращи?

Полицията окървави плочките пред сградата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Стигна се до бой между протестиращи и служители на реда, при който има и ранени полицаи. 30 души са обгазени, съобщава Нова телевизия.
Защо се стигна до бой пред министерството? Полицаи обвиниха протестиращите, че били агресивни. Битите граждани пък твърдят, че служителите на реда ги нападнали по нареждане на хората от министерството от страх народът да не нахлуе в сградата.
Напрежението в центъра на София ескалира. Счупена е врата на министерството.
До напрежението се стигна след призив на лидера на движение „Възраждане” да се нахлуе в сградата. Протестиращите се опитаха да пробият полицейския кордон. Органите на реда отговориха с лютив спрей.
Двамата полицаи са пострадали от хвърлен предмет и удар с дръжката на знаме. Оказана им е медицинска помощ.
Протестиращите настояват за оставката на министър Петя Аврамова заради безводието в Перник.
Полицейското присъствие в района остава засилено с цел опазване на обществения ред. Установява се самоличността на провокиралите напрежението пред сградата, съобщават от МВР.
„Пръскаха навсякъде и биеха. Защо? Защото искахме министърът да излезе. Като не иска да излезе ние отиваме при нея. Не сме агресивни, не сме насилници”, заяви един от протестиращите.
„При наш опит да ги спрем, един от господата ми нанесе удар с метална тръба в дясната част на ребрата. Не сме ги провокирали”, каза единият от пострадалите полицаи. Това не е нормално, добави той.
След безредиците при Регионалното министерство, протестиращите се отправиха и пред Министерския съвет, без да имат право за протест и блокиране на движението. Това обаче се случи за 50 мин., след което движението е вече нормално.