Борисов спря „приятелския“ огън лесно, защото никой не ще избори

Раздорите при патриотите се превръщат в товар за нервите на премиера, който има сметка да си изкара мандата, каза проф. Константинов

Премиерът Бойко Борисов успя да сдобри враждуващите лидерчета от Обединени патриоти и да удържи агонията на кабинета „Борисов“ с още няколко месеца.

Мога да успокоя колегите от опозицията, че коалицията е достатъчно стабилна и осъзната, обяви той след коалиционен съвет в Министерския съвет.

Съветът беше свикан след напрежение между партиите в Обединените патриоти, което днес прерасна в скандал между лидера на „Атака” Волен Сидеров и Валентин Касабов от НФСБ в стаята на групата в парламента, съобщава бТВ. Сидеров твърди, че е имало и физически сблъсък – Касабов го бутнал.

„Междуличностните отношения нямат значение. Благодаря на колегите, че загърбиха своето его. Всички признахме за това, което сме сгрешили, или не сме били достатъчно организирани, за да поддържаме нормалния диалог между коалиционните партньори, и в голямата и в по-малката коалиция. Те сега са изгладени“, обяви премиерът.

Сега в тези 2 дни изяснихме доста въпроси, които преди това бяха разрешавани по неправилен начин, каза Сидеров.

Лидерът на ВМРО и военен министър Красимир Каракачанов също успокои опозицията, че правителство и мнозинство са стабилни.

„Искам да успокоя колегите от БСП, които се притесняваха, че ако се наложи да пада правителството, ще трябва да работят през август. Пожелавам им приятна почивка!“, каза Каракачанов.

Анализаторът проф. Михаил Константинов пък заяви пред Bulgaria ON AIR, че скандалът в Обединени патриоти е като буря в малка чаша вода.

„Ако се явят разделени, на европейските избори няма да имат евродепутат. Личният и партийният интерес съвпадат, ще стоят в коалицията“, обясни той.

Според него дори една от трите партии в ОП да напусне коалицията, то тя веднага ще бъде заменена. Константинов обаче е на мнение, че раздорите при патриотите се превръщат в товар за нервите на премиера Борисов, който по думите му има сметка да си изкара мандата.

Никой не иска предсрочни парламентарни избори, включително БСП, категоричен е в позицията си Константинов.

„ДПС в никакъв случай не иска да тръгне на избори. Нямат икономически щети от това управление“, отбеляза той.

„Аритметично погледнато, няма опасност за правителството. Обективни предпоставки това управление да пада, няма, но субективни не липсват. Валери Симеонов не е играч. Доказал е, че умее и му харесва да плува срещу течението. Извоюва си статус да звучи като съвестта на това управление, но това е непредвидимо поведение“, коментира пък политологът Първан Симеонов.

По думите му на практика патротите вече не съществуват като коалиция. Колкото по-насипни са, толкова по-стабилни са, отбеляза той в „България сутрин“ и добави, че не вижда външен фактор, който да иска да сваля правителството.

„Наесен ми се струва, че протестите ще се съберат в едно и на ГЕРБ ще им е много трудно. Постоянните скандали износват тъканта на властта“, каза още Първан Симеонов.

„Най-важният фактор е това, което става по света. Ресурсите са на изчерпване, борбата става все по-зверска“, завърши Михаил Константинов.