Вечер на поезията в чест на Реджеб Кюпчу в Бургас

В Бургас ще се проведе вечер на поезията, посветена на 47 г. от смъртта на големия български поет Реджеб Кюпчу. Той свърза името си завинаги с Бургас, където прекара последните години на живота си и сътвори най-добрите си творби. Реджеб Кюпчу бе сред съзвездието на вечните поети на морския град като Христо Фотев, Костас Варналис, Недялко Йорданов, Георги и Венда Райкови, Петя Дубарова, Николай Искъров, Паулина Станчева, Иван Коларов, Стефан Чапкънов, Илия Буржев и т.н. С много от тях Реджеб беше добър приятел до края на живота си.

Смъртта на поета и до днес остава да тъне в мистерия и неясноти. По време на тоталитарния режим, семейството му е репресирано и жена му и децата му се изселват в Турция. Днес е жив единствено големият му син Ердинч, който идва специално от Истанбул за рецитала, посветен на баща му. Ердинч Кюпчу на свой ред е талантлив поет, който има издадени поетични книги на български език.

Творчеството на бургаския поет е високо оценено в съседна Турция посмъртно, където е залегнало в учебната програма на гимназиалния клас. На името на Реджеб Кюпчу има кръстени училища в България и Турция.

Голяма част от творчеството на Реджеб е посветено на Родината, за която той е оставил едни от най-емблематичните стихове в българската литература:

“..Аз не съм чужденец,
аз съм твой син…
Българийо,
аз съм твой син
и мои са твоит епътища…”

 

От стихотворението “България”

Събитието ще се проведе на 25.04.2023 год./вторник/ от 18 ч. в Дома на писателите /до храм “Кирил и Методий”/. В него ще участват поетите Ердинч Кюпчю,  Недялко Йорданов, Нихат Алтънок, Ибрахим Камбероглу, които ще споделят своите спомени за Реджеб Кюпчю. Ще се представи и творчеството на поета Рюстем Азис от страна на поета Яхйа Акбулут. Ученици от ОУ „РеджебКюпчю“ с. Топчийско, община Руен ще изпълнят рецитал по стихове на Реджеб Кюпчю и Рюстем Азис.

Вечерта на поезията се организира от Турски културен център „Реджеб Кюпчю“ гр.Бургас с ръководител Мюджеля Билял.