Видими резултати: Музиканти от Бургас ще свирят с каски заради старейшините от ГЕРБ?

2,5 милиона лева нужни за ремонтът на пропуканата заради подземния паркинг Концертна зала, а държавата отпуска само 30 000 лева

Трябва да свирим с каски заради падащите от тавана на единствената в Бургас концертна зала отломки. Това сподели пред камерата на бТВ един от музикантите. Пукнатините в сградата се появиха след като общинските съветници от ГЕРБ разрешиха да се прави подземен паркинг. След началото на изкупните работи се разцепи и катедралният храм, но за укрепването му, все пак, се намериха средства, а за сградата, която е паметник на културата – не. Пукнатините в стените са един от видимите резултати.

Заради окаяното състояние, в което се намира, концерти в нея почти не се провеждат. Музикантите от оркестъра на операта обаче продължават да репетират там, поради липса на друго място с подходяща акустика.

Михаил Николов посочи, че преди година парче от мазилката на тавана е паднало в краката им по време на репетиция.

Таванът беше паднал върху инструментите, дойдоха, закърпиха го, но това ще се повтори, каза пък кларинетистът Симеон Кавалджиев.

Опасно е и за публиката на балкона. Мария Яръмова – комендант на концертната зала се опасява и от късо съединение. „Имаме електрически тела по стените, където е навлязла водата, може да стане късо съединение. Затворените прозорци, мисля, че са от гипсокартон, и те са напоени доста с вода и са се очертали. Някога може да паднат точно зад музикантите“, заяви Яръмова.

В голямата репетиционна отломки падат ежедневно от тавана. Кофи спират водата да не се стича на сцената … донякъде.

Главният диригент на бургаската опера Иван Кожухаров коментира, че се чудят къде да протестират, че работят в риск.

Сградата е архитектурен паметник на културата от 30-те години на миналия век и е част от музикалната история на Бургас.

2,5 милиона лева нужни за ремонта на пропуканата заради подземния паркинг Концертна зала, а държавата отпуска само 30 000 лева. Останалите средства трябва да осигури фирмата, която копа за подземния паркинг и съветниците от ГЕРБ, които разрешиха това да се случи!