Властта удря накъсо заради ЧЕЗ, ще изЧЕЗне ли „Борисов III”?

 ЧЕЗ иска три пъти по-голямо увеличение на цените от другите ЕРП-та заради продажбата на активите, каза Еленко Божков и прогнозира, че правителството ще падне

Кабинетът „Борисов III” е на път да се сгромоляса. Ако сделката за активите на ЧЕЗ се реализира, властта ще удари накъсо. Дори и аверите от Брюксел и Вашингтон не могат да спасят ГЕРБерастите. Те ще изЧЕЗнат от политическата сцена заради далаверите, които въртят.

Ако сделката на ЧЕЗ с „Инерком“ се реализира, ще последва политическа криза и оставка на правителството, пророкува енергийният експерт Еленко Божков. Ако преговорите започнат отначало, за да може да се включи и държавата, нещата ще изглеждат по-различно, каза той в „Тази сутрин“ по бТВ.

ЧЕЗ искат три пъти по-голямо увеличение на цените от другите енергодружества заради продажбата си и всичко досега беше крито нарочно, добави експертът.

Вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова публикува във фейсбук профила си отговор от председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов на неин въпрос за поисканите от ЧЕЗ цени. Официално дружествата трябваше да представят заявките публично в края на февруари, но ЧЕЗ не го направи.

Действително зависи от КЕВР с колко ще бъде крайното увеличение на тока, но от поведението, което има досега Комисията и нейният председател, може да се очаква всичко. Например и досега остава неразбираемо защо беше скрито и ще бъдат ли наказани ЧЕЗ за това, че не оповестиха по начина, по който трябва да го направят съгласно закона и наредбите, тяхното искане за увеличение на цената на енергията. Досега никаква реакция няма, каза Божков.

Ако не беше писмото на КЕВР до Корнелия Нинова ние и до днес нямаше да знаем, изтъкна той.

Според него, ако КЕВР изпълни прищявките на ЧЕЗ, средното увеличение на крайната цена ще е 18%.

Ако това се случи, Борисов и неговите министри ще трябва да се разкарат от политическата сцена преди народът да е излязъл отново на улицата, за да ги помете.