Въведение към математиката на хаоса

Nikolay Slatinski

Въведение към математиката на хаоса

Корупцията сама по себе си е зло.
Некомпетентността сама по себе си е зло.
И двете те имат свой горен праг, след и по-скоро над който всяка от тях започва да ерозира системата (обществото и институционалната му надстройка).
А когато те и двете са надхвърлили този свой праг и заедно с това се проявяват едновременно, то резултатът от тяхното съвместно действие, по теорията на системите, е диссинергетичен или обратното на синергетичен – с отрицателна синергия.
Т.е., да го кажем по-простичко, диссинергията е отрицателна (негативна, деструктивна) умножаемост.
Сиреч вече имаме не събиране на отрицателните въздействия:
3 + 3 = 6,
а тяхното умножаване
3 х 3 = 9.
При умножаването на отрицателните въздействия настъпват не количествени, а качествени, всъщност злокачествени последствия и това води не просто до нарастване на хаоса в системата (обществото и институционалната му надстройка), а до самовъзпроизвеждане и самоускоряване на този хаос, докато той се превърне в стихиен и започне да засяга по възможно най-деструктивен начин всички жизнено важни функции и дейности на системата.

Пояснение:
Диссинергията е ефект (наречен „диссинергетичен ефект”), при който взаимодействието на елементите, изграждащи системата води до такова влошено нейно свойство (способност), което иначе не би могло да се получи ако се направи механичен сбор на свойствата (способностите) на елементите й. Това означава, че ефективността от функционирането на системата се снижава, поради негативното въздействие на съставящите я елементи един на друг. За подобни системи, за които е присъща диссинергия, се казва, че техните характеристики (свойства) са диссинергетичен резултат от съответните характеристики (свойства) на съставните им части.

Фейсбук