В парламента може да почне разследване на строителството на „Турски поток”

В деловодството на Народното събрание e внесен проект на решение за създаване на временна комисия, която да изследва фактите и обстоятелствата около изчезналата пътна карта за изграждането на газопровода „Турски поток”, наричан у нас „Балкански поток. Въпросната пътна карта, която мистериозно изчезна от сейфа на министърката тогава на енергетиката Теменужка Петкова в края на управлението на кабинета Борисов 3, впоследствие странно бе оповестена от мейлите на руски депутати. Това заяви в кулоарите на Народното събрание народният представител от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България” Венко Сабрутев.

Той подчерта, че темата с „Турски поток” е била част от преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. „Те (по време на преговорите) отказаха да включат тази тема в дневния ред на парламента. Днес, когато нямаме ангажимент да имаме мнозинство с тях, можем да изискаме цялата истина на строителството на газопровода да се изнесе пред обществото. Хората в тази страна трябва да знаят, че България с това екстрено строителство отвори възможността за войната в Украйна.”

Реално със строителството на „Турски” („Балкански”) поток тогавашното правителство на Борисов даде възможност Русия да доставя газ на източна и западна Европа чрез него, а не чрез газопроводите на територията на Украйна. Много специалисти са на мнение, че тъкмо това е развързало ръцете на Путин да започне руската Специална военна операция, на практика – войната с Украйна.

„Българските граждани трябва да знаят защо бяха похарчени три милиарда лева наши пари за руска тръба, която ще превозва руски газ, при това без никаква полза за нас”, подчерта Сабрутев.