Геополитическата битка за България навлиза в нова фаза.

Преговорите ПП-ББ
В следващите няколко седмици (вероятно началото на май) ще започне украинското контранастъпление, от чийто (не)успех ще зависи изхода на войната и бъдещето на Европа и България.
Геополитическата реалност е такава, че обектът на платформата ПП, заради който тя бе създадена е нужен сега като съюзник за решаване на ключови геополитически задачи.
Логиката е проста: корупцията у нас в тези мащаби – която ни прави аутсайдер в Европа – е възможна само с Русия зад нея. И няма как да се води успешна битка с корупцията без намаляване на руското влияние. А то не може да бъде ликвидирано, докато има огромна маса българи, готови безплатно или за няколко сребърника да го прокарват.
Както при всички успешни преговори с траен резултат – трябва и двете страни да се разделят с нещо леко недоволни, за да има смисъл сделката.
ББ ще запази контрол (чрез проксита) върху парламента, части от съдебната система и медиите. Срещу жертване на Гешев.
За да има баланс – ПП трябва да запазят ключовите лостове върху изпълнителната власт.
Това са най-вече Премиер, Финанси, МВР, отбрана, енергетика, икономика, служби (които в момента са на президента, но чрез промяна на законите могат вече да не са). Към тях трябва да добавим и регулаторите (БНБ, ВСС, КЗК, КФН, КРС, КЕВР, СЕМ(!).
Това е реалната власт, която може да ограничи руското влияние.
Да, всички знаем и си припомняме кой е ББ и как всички ще изиграе.
Само че играта се промени.
Слабото място на ББ е неговата нужда от западна легитимност, а тя върви с ангажименти. Вече я няма Меркел, ХДП не е на власт, а Вебер е пътник. Няма го и Тръмп.
НАТО води фундаментална битка за Европа и слабите звена се закриват. А ББ е слабо звено – с дълбока диря за съдебни преследвания, далеч не само у нас. С Магнитски като дамоклиев меч над него.
Затова не се учудвайте, че ББ е готов да подкрепи правителство на ПП във втория мандат.
ПП няма нужда да издига политици от ГЕРБ, но може да поканят някои ескперти от кабинета “Габровски” за министри. Вече посочих кои министерства НЕ трябва да отстъпват.
Геополитическата битка за България навлиза в нова фаза.
https://www.facebook.com/ekanev