Гергана Лаптева обяви в Бургас заглавието на следващата си книга

Писателката Гергана Лаптева разкри в Бургас заглавието на следващата си книга. Тя ще се казва „Момичето от портрета”. В нея авторката ще разказва за българите живеещи в аржентинския град Комодоро Ривадавия, наследници на изселници от преди повече от век от нашата страна.

Всъщност, идеята за написването на новата книга идва при поредната антарктическа мисия, когато екипажът на българския военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ и научната експедиция на борда бяха поканени да гостуват в аржентинския град, в който живее немалка общност от потомци на български изселници. „Ще отделя място и на Бургас заради подготвеното партньорство с Комодоро Ривадавия”, каза Лаптева. Вчера, 4 април 2024 г., тя гостува на Центъра за съвременно изкуство и библиотека, където се срещна с читатели и говори за книгите и пътуванията си.

Лаптева е ръководител на отдел „Култура” в Българския антарктически институт. Участник е в няколко експедиции до ледения континент. Нейното име носи остров Лаптева. Наименованието е дадено от Комисията по антарктически наименования към Министерството на външните работи за приноса на писателката към дейността на България в Антарктика.

Гергана Лаптева е съвременен български писател, автор на три пътеписа за Южна Америка и Антарктида, както и на романите „Монетата” (2020), „Божествен аромат” (2021), „Тайната от Апамея” (2022) и „Третият слой” (2023), базирани на реални събития и исторически факти. Жанрът, в който тя твори, е исторически трилър.

„Моето любопитство стана причина да поканя Гергана Лаптева да представи книгите си в Бургас, защото тя е част от екипа на проф. Пимпирев, който предаде писмо от кмета на Бургас Димитър Николов на кмета на Комодоро Ривадавия с предложение за партньорство. Заедно с нея имахме разговор за това последно пътуване на антарктическата експедиция”, каза заместник-кметът на община Бургас Дияна Саватева.