Гешев на разпит в Националната следствена служба

Бившият главен прокурор Иван Гешев бе вчера, 15 април 2024 г., на разпит в Националната следствена служба. Според него разпитите, на които е подложен, са свързани с отказа му като главен прокурор да прекрати делото „Барселонагейт”.

„Борисов е воденичният камък за България. Той е центърът и докато този камък тежи на България, ще живеем по-зле“, коментира Гешев, изразявайки съжаление, че не са му достигнали само две седмици като главен прокурор, за да промени нещата.

Иван Гешев каза, че докато бил главен прокурор върху него е упражнен натиск заради отказ от негова страна да махне запор на сметки на бизнесмена и издател Иво Прокопиев.

Бившият обвинител номер едно нарече парламентарната комисия, която работи по случая „Нотариуса” смешна. „Такава комисия можеха да направят и за цар Киро, щеше да има същия ефект. Тези хора са ми неприятни”, каза Гешев.

Относно случващото се с бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и снимките му със считаните за контрабандисти Стефан и Марин Димитрови, Гешев изрази мнение, че тези кадри се показват целенасочено. „Всичко бе с цел смяна в митниците, за да се финансират изборите, и на главния секретар. Ясно е, че каналът се пазеше от ПП-ДБ, сега само ще се смени шефът на този канал. Реалната причина за скандала е смяната на главния секретар на МВР и митниците, които вече се контролират от ГЕРБ и ДПС”, уточни Гешев.