Големите строежи = природни грабежи

Протестиращите срещу застрояването на Черноморието призоваха Николина Ангелкова и Нено Димов да се разкарат от Министерския съвет

Плакат с надпис „Големите строежи = природни грабежи“ вдигнаха протестиращите природозащитници на митинг срещу застрояването на Черноморието.

Граждански екопротест се проведе под прозорците на властта тази вечер, съобщава бТВ. Гневът на хората е предизвикан от мащабните строежи по морето, за които стана ясно, че са започнали през зимните месеци.

Протестиращите настояват за промени, които ще спрат полагането на бетон край морето.

Общественото недоволство сред хората ескалира в протест, след като първо бяха разорани дюните на къмпинг „Смокиня”, а впоследствие стана ясно за изникването на още три мащабни строежа по Черноморието: край къмпинг „Градина”, в боровата горичка край къмпинг „Арапя” и над шофьорския плаж до защитената местност „Алепу” южно от Созопол.

Хората настояват още да се забрани строителство върху защитени зони, да бъдат отнети концесиите, с които се злоупотребява, както и виновните да понесат наказателна отговорност.

Протестиращите настояха и за оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов, както и тази на министъра на туризма Николина Ангелкова.

Припомняме, че в края на миналата седмица ДНСК провери обектите.

И на трите места строежите бяха временно преустановени. А проверката на документацията продължава и през тази седмица.