Гришо надви Кайл и се направи на джентълмен

Българинът се притече на помощ на британеца, след като го измъчи на корта и го отстрани на 1/4-финалите

Григор Димитров продължава победния си ход на турнира с награден фонд $528,910 в Бризбън. Българинът надви британеца Кайл Едмънд в оспорван двубой, продължил 2 часа и 25 минути. В деветия гейм на третия сет тенисистът от Обединеното кралство се строполи на земята, а българинът се прояви като истински джентълмен. Той прескочи мрежата и се втурна да помага на опонента си. Димитров изправи Едмънд на крака и му помогна да стигне до мястото за почивка.

След като му бе оказана медицинска помощ, британецът се върна на корта, по нищо не личеше да има контузия, а Гришо бе разконцентриран и с мъка успя да си вземе подаването. В десетия гейм третият в света бе безкомпромисен и след пробив отстрани Кайл, надигравайки го с 6-3 6-7(3) 6-4.

Този успех му донесе чек на стойност $23,865 и 90 точки за световната ранглиста, но няма да прибави нови към актива си, тъй като има да защитава общо 250 от титлата през изминалия сезон.

В опит да достигне за трети път в кариерата си до финала на „Brisbane International“ Григор ще се изправи срещу третия поставен Ник Кирьос. В момента австралиецът се намира под №21 в световната ранглиста, а това ще бъде трети мач помежду им. До момента Димитров все още няма загуба срещу представителя на домакините – 7-6(2) 3-6 7-6(4) в Индиън Уелс през 2015-а и 6-3 7-5 на финала в Синсинати през изминалия сезон.

Двубоят между двамата е трети в програмата на Централния корт и ще започне в събота не преди 6:00 ч. българско време. Малко по-късно Димитров ще излезе отново на корта и за полуфиналния си мач на двойки, в който заедно с Райън Харисън ще срещнат водачите в основната схема Хенри Континен/Джон Пиърс.