Гришо смачка Шварцман на старта на Уимбълдън

Днешният мач започна колебливо за първата ни ракета, но не си изпусна нервите както в Истанбул срещу кошмарния си съперник и нямаше счупени ракети

Григор Димитров смачка Диего Шварцман на старта на Уимбълдън. Българският тенесист не бе убедителен в първия сет, но успя да си подобри играта и да преодолея кошмара. Постепенно Гришо намери играта си и не остави шансове на съперника си. Българинът се наложи със 7-6(4) 6-2 6-2 след час и 50 минути игра, нанасяйки шеста загуба за аржентинеца от шест изиграни мача на тревни кортове.

По този начин хасковлията вече има положителен баланс срещу Шварцман – два успеха и едно поражение. Загубата дойде в онзи финал на турнира в Истанбул през 2016 г., когато Димитров на няколко пъти чупи ракети, припомня бТВ.

Благодарение на този успех Димитров си гарантира чек на стойност 57,000 британски паунда и 45 точки за световната ранглиста, съобщава официалното издание на българският тенесист-grigordimitrov-bg.com. В опит за четвърта поредна година да достигне поне до III кръг в Лондон Гришо ще се изправи срещу Маркос Багдатис, който днес отстрани Джеймс Уорд с 6-4 6-4 6-3.

Представителят на Кипър е на 32 години и се намира под №65 в световната ранглиста, а двамата с Григор се познават изключително добре. Това ще бъде девети сблъсък помежду им, като до момента Димитров има сериозно предимство от 7-1 победи, а единственият успех за Багдатис дойде след контузия на българина именно на Уимбълдън преди пет години.

Днешният мач започна колебливо за първата ни ракета, който допусна няколко бързи грешки и още в откриващия си гейм бе изправен пред три шанса за пробив. Григор не само успя да се измъкне, но след това от своя страна проби на нула и малко по-късно преднината му набъбна до 3-0. Но последваха няколко минути, в които грешките преобладаваха в играта на Димитров и също толкова бързо Шварцман съумя да възстанови равенството.

Стигна се до 5-5, когато с две двойни грешки Димитров отново се озова в позиция, при която трябваше да отразява брейкпойнт, а неточност от воле доведе до нов ценен пробив за аржентинеца. Все пак българинът се „събуди“ навреме и реализира моментален рибрейк, след което измъкна последвалия тайбрек със 7-4 точки и поведе със сет аванс.

Още на старта на втората част Григор наказа съперника си с няколко уинъра от форхенд и си подсигури ранен пробив. С двойна грешка българинът предостави два шанса на аржентинеца да се завърне в резултата, но все пак отрази опасността и затвърди за 2-0.

Няколко гейма по-късно сценарият се повтори и нова двойна грешка означаваше нова възможност за рибрейк пред Шварцман, но и тук Димитров се спаси и затвори гейма с изключителен лоб. Вдъхновен от това изпълнение, българинът не остави никакви шансове на съперника си до края, отпускайки му само една-единствена точка за крайното 6-2.

Ситуацията на корта не се промени особено и в третия сет, където Григор стабилизира сервиса си и печелеше с лекота собствените си подавания, а от своя страна отново успя да реализира нови два пробива и не остави никакви шансове на Шварцман.