Дали наистина следите не водят в Украйна?

Руската медия Първи канал разпространи видео, в което обвиняемите за организирането на терористичното нападение в концертната зала „Крокус сити хол“ в Красногорск край Москва са посочили име на предполагаем организатор на атентата, който им е обещал по един милион рубли (близо 10 хил. евро) на всеки, които е трябвало да получат в Киев, съобщи ТАСС, като се позова на видеото, излъчено в Първи канал. Нито една от световните агенции Франс прес, Ройтерс, Асошиейтед прес и ДПА не предава съобщената от ТАСС информация. Те припомнят, че отговорност за терористичния акт пое клонът на групировката „Ислямска държава” в Афганистан. Коментар на съобщената от Първи канал информация има в украинската агенция УНИАН.

Във видеото от разпита на обвиняемите за атаката в Подмосковието, проведен от руската Федерална служба за сигурност, излъчено по Първи канал на руската телевизия, един от обвиняемите казва, че човек на име Сайфуло им казал, че трябва да отидат в Киев, където ще им бъдат дадени по милион рубли. Друг обвиняем заявява, че им е била обещана помощ да пресекат украинската граница. „Ние тръгнахме за Киев, където трябваше да чакат парите – по един милион рубли. Сайфуло каза, че там ще ни чакат на границата на Украйна момчета, които ще ни помогнат да преминем границата и да стигнем в Киев”, казва той.

Украинската агенция УНИАН, коментирайки изнесената от руския Първи канал информация, нарича този руски канал „пропагандистки“ и преразказва версията, която тиражират по време на разпит обвиняемите за атаката в „Крокус сити хол”. „Ислямска държава” пое отговорност за нападението. САЩ също са сигурни в тяхното участие, като са предупредили Русия за вероятността от атака. В същото време Москва активно се опитва да хвърли вината върху Украйна“, коментира УНИАН.

В нападението в концертната зала в Красногорск в Подмосковието загинаха 144 души, а 551 бяха ранени. Руските власти задържаха 11 души, от които четирима, всичките родом от Таджикистан, са смятани за непосредствени извършители. Всичките 11 задържани са пратени в предварителния арест.