„Джи Пи Груп” „олекна“ с 14 млн. евро след разследването на „Биволъ“

Прокуратурата е блокирала парите, а говорителят на Европейската комисия обяви, че ОЛАФ ще проверява злоупотребите с евросредства у нас

Паричен превод в размер на близо 14 млн. евро е бил блокиран от Софийската градска прокуратура по реда на Закона за мерките срещу изпиране на пари. Действията на обвинителите са свързани със сигналите на онлайн изданието „Биволъ” и на вицепремиера Томислав Дончев за злоупотреби с европари, станали по-известни като „Джи Пи Гейт”.

Това обяви в Русе главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от „Фокус”. „Проверката е прераснала в досъдебно производство, съобщава бТВ.

Това, което мога да кажа е, че по отношение на нея и в рамките ѝ със съдействието на ДАНС са извършени и действия по реда на Закона за мерките срещу изпиране на пари. Тези действия са довели и до запор на изключително крупна сума пари и блокиране на превод”, обясни обвинител №1.

По-рано днес говорител на Европейската комисия обяви, че данните за злоупотреби с европейски фондове в България ще се проверяват от службата за борба с измамите.

„Възприемаме съвсем сериозно всички изразени подозрения за злоупотреба със структурните фондове, следим медийните материали, свързани с България. Ще съобщим на ОЛАФ и вече поискахме данни по тези обвинения от съответните власти”, подчерта говорителят, цитиран от БТА.

Междувременно главният прокурор и министърът на вътрешните работи Младен Маринов се опитаха да представят зловещото убийство на журналистката от телевизия Ти Ви Ен Виктория Маринова едва ли не като лична драма. Те изтъкнаха, че версията за ликвидирането й заради работата й като журналист не била водеща, макар че последното предаване на Маринова е било посветено на разследването на „Биволъ“ за „Джи Пи Гейт“. В същото време обаче комисарят по правата на човека на Съвета на Европа Дуня Миятович настоя разследването да бъде проведено под международен контрол.

„Призовавам властите да разследват спешно това ужасно престъпление. Фактът, че последната ѝ работа е била свързана с предполагаема злоупотреба със средства от фондовете на ЕС, налага разследването да се провежда под международен контрол”, написа Миятович във „Фейсбук”, цитирана от БГНЕС.

Тя напомни, че Виктория Маринова е четвъртият журналист, убит в ЕС от 2017 г., съобщава бТВ.

„Натискът върху журналистите и атаките срещу тях трябва да спре. Свободата на изразяване е утвърдено човешко право. Държавите трябва да защитават живота на журналистите и да предотвратяват отсъствието на наказания за престъпленията срещу тях”, подчерта комисарят на Съвета на Европа.

Брюксел настоява българските власти да направят необходимото, за да се изясни дали атаката е свързана с работата й, съобщава Нова телевизия.

Европейската комисия очаква отговорните лица да бъдат изправени пред съда.

Еврокомисарят по правосъдие Вера Йоурова заяви още снощи в Туитър, че ще следи разследването отблизо. Тя предложи съответните европейски агенции да окажат помощ на българските власти, ако това е необходимо.

Зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс също коментира в Туитър, че още един смел журналист е станал жертва в борбата за свобода на словото и срещу корупцията.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни и различни парламентарни групи също осъдиха убийството.

Българските управници обаче се опитват да изкарат Виктория жертва на изнасилвач. Заради големият международен натиск обаче едва ли ще бъдат принудени да намерят истинският убиец на смелата журналистка.