Димитър Главчев представи служебния кабинет

Старал съм се в правителството да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано. Това заяви кандидатът за служебен министър-председател Димитър Главчев по време на днешните консултации с държавния глава Румен Радев и представители на парламентарно представените политически формации.

Основната задача на служебното правителство ще бъде да гарантира честни избори. Това обаче не означава, че ще спре да работи в другите сектори и другите посоки. Европейският път на България ще бъде следван, подчерта Главчев. На консултациите той представи и състава на бъдещото служебно правителство.

Винаги съм изхождал в своята работа на каквито и позиции да съм бил, че трябва да се спазват законите в страната и основния закон, каза още Димитър Главчев.

Срещите са в изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията. Според този текст президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок.

На 30 март 2024 г. президентът възложи на кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев да предложи състав на служебно правителство. Румен Радев посочи, че този мандат трябва да бъде изпълнен до седем дни, както и че той нито директно, нито косвено ще участва в съставянето на правителство.