Динев „стана“ и възрожденец заради паметник в Свети Влас

Вицепремиерът Красимир Каракачанов го предложил за орден „Стара планина”, защото с дейността си „опазвал“ българската история

Красимир Каракачанов сравни Йордан Динев с възрожденец. При откриването на първия паметник на кан Тервел у нас в Свети Влас вицепремиерът каза, че бизнесменът заслужавал ордена „Стара планина” заради своята дейност по опазване на българската история.

Той постави делото на Динев във възрожденски контекст, съобщава бТВ.

„Какво е казал Дядо Вазов – Патриархът на нашата литература: „Всеки трябва да бъде полезен, кой с каквото може! Умният с ума, богатият – с парите”. За Левски остана да си даде живота. Ние сега трябва да уважаваме онези хора, които отделят от своите средства, за да възраждат българското национално достойнство… подобни хора заслужават уважение и заслужават отличаване, така мисля аз!”, заяви Каракачанов.

Той дори се обърна и към критиците на идеята Динев да получи орден със съвета докато мислят какво да кажат, да направят нещо полезно за българската история.

Братята Йордан и Динко Диневи обаче са известни не толкова с благотворителната си дейност, колкото с различните си проекти в хотелиерския и яхтения бизнес, а също и с участието си в местната политика чрез една от т.нар „бизнес партии” – МОРЕ, чиито опоненти твърдяха, че е дало на братята властта в Община Несебър, припомня бТВ.

През 2010 г. прокуратурата започна разследване на сделка, с която бившата фирма на Диневи „Венид Яхт”, оказала се собственост на техен съдружник, беше прехвърлена на безимотен мъж с 10 млн. лева задължения.

Тази история обаче никак не вълнува военният министър. Вероятно загриженият за българската история патреотар ще каже, че миналото няма значение, важно е, че Йордан Динев има пари за паметници.