Доверието в управляващите се стопи, Бойко да си ходи!

Скандалите засилват негативните оценки за посоката на страната, отчитат от „Маркет линкс”

Доверието в управляващите съвсем се стопи. Напрежението през последните месеци се отразява в електоралната тежест на ГЕРБ, посочват социолозите от „Маркет линкс”. Заради скандалите засилват негативните оценки за посоката на страната, съобщава бТВ. Ако протестите продължат, Бойко ще трябва да си ходи, защото ще загуби напълно подкрепа.

Социологическото проучване е направено между 15 и 24 октомври сред 1032 души.

3:1 е съотношението между дела на критично настроените (69%) и тези с положително мнение (23%). С високи нива на песимизъм (57% от всички) са и очакванията за бъдещето на страната. Като цяло младите българи продължават да са по-малко негативно настроени за развитието на страната и на домакинството си.

Общественото недоволство продължава да се проявява и в негативното отношение към българските политици (69% от всички), а положителната оценка е едва 9%. Индексът на съотношението между позитивните и негативни нагласи остава в отрицателната част на скалата за всички политически сили.

Напрежението в страната през последните месеци се отразява в нивата на доверие към ГЕРБ, които спадат до 30%, а недоверието вече е над 60%. Анализът на резултатите води до извода, че одобрението в ГЕРБ е спаднало от юни досега със 7%. Плътно зад тях е БСП със сходни нива на доверие и недоверие. При „Обединените патриоти” може да се отбележи значителен спад спрямо юни месец тази година.

Към момента „Движение 21” на Татяна Дончева е с най-високият, макар и с негативен индекс, сред извънпарламентарно представените политически сили. Все още младата и по-слабо разпознаваема коалиция „Демократична България” получава одобрение от около 8% от избирателите, докато 60% са негативно настроени, допълват от „Маркет линкс”.

Отливът на електорална подкрепа към основните политически сили през последните месеци се затвърждава и през октомври. Разликата между ГЕРБ и БСП намалява до 2,1% на база всички. На база гласуващи двете основни партии имат практически еднакъв резултат. ДПС и ОП потвърждават парламентарното си присъствие при евентуални скорошни избори. Демократична България остава с относително високо ниво на електорална мобилизация и е с реален шанс за преминаване на парламентарната бариера. Партия „Воля“ за пореден месец е силно ограничена и не събира нужната електорална подкрепа, за да бъде част от следващото Народно събрание, коментират от „Маркет линкс”

По отношение на институциите Народното събрание отново е в дъното на класацията с над 5 пъти по-висок дял на гражданите, които нямат доверие. Изключение от общата картина са омбудсманът и президентската институция, които остават на другия полюс с доверие, надвишаващо няколкократно недоверието в тях.

Национално-представителното проучване е финансирано и проведено от „Маркет Линкс”.