Държавата допусна пладнешкия грабеж на стотици хиляди българи с ужилването „Олимпик“

Те ще бъдат наказани, защото са имали застрахователна култура и доверие на държавата, а в този случай цялото правителство трябва да понесе отговорност, коментира Байрактаров

Държавата допусна пладнешкия грабеж на стотици хиляди българи с ужилването „Олимпик“. Те ще бъдат наказани, защото са имали застрахователна култура и доверие на държавата, а в този случай цялото правителство трябва да понесе отговорност. Това сподели във Фейсбук бившият депутат Димитър Байрактаров.

„Тъй като не вярвам на баджак медиите, които ви информират както им наредят, считам за мой дълг да ви дам достоверна информация относно фалита на застрахователя „Олимпик“ и загубите, които ще понесат стотици хиляди граждани. Редно е да знаете, че от 2011 г. застрахователят притежава пълен лиценз, тоест може да извършва всички застрахователни услуги. От стр. 3 на решението на КФН се дава информаци за 274621 МПС застраховани по „Гражданска отговорност“, разкри бившият депутат.

„Веднага в“ъзникват въпросите- какъв е броят на застрахованите мпс по застраховка „Каско“, какъв е броят на имуществените застраховки и най-важния въпрос, правили ли са държавата и общините застраховки на имущество (по закон публичната държавна и общинска собственост задължително се застрахова) в ЗК „Олимпик“? Задавам не случайно тези въпроси, тъй като финансовите отчети на компанията говорят за невероятен възход и печалба на компанията, което ми напомня за фалита на КТБ“, добавя той.

„Според мен такъв възход не е възможен без протекции и съдействието на влиятелни хора в държавата. За 2016 г. оперативната печалба на компанията е над 21 милиона лева като нараства почти с 8 милиона лева спрямо 2015 г. Малко хора знаят, че дори да имате и пет застраховки на МПС-то си ще получите обезщетение само по една от всичките пет. Този казус го поставих през декември 2015 г. при приемането на новия Кодекс за застраховането“, споделя Байрактаров.

„Защо го поставих ли? От всичките застрахователни услуги гражданите имат задължения да извършата застраховене на мпс само по застраховка „Гражданска отговорност“. Сега внимавайте, означава ли, че за доброволните застраховки хората духат супата и никой не носи отговорност за грабежа“, добавя той.

„Интересен щрих е, че по време на 43-то Народно събрание бе променен и Законът за защита при бедствия с мотив, че българските граждани трябва да се научат да застраховат имуществото си! Добре, но защо държавата не се научи да защитава интересите на данъкоплатците. Този скандал е пладнешки грабеж на стотици хиляди българи, които този път дори няма да бъдат обезщетени. Просто ще бъдат наказани защото са имали застрахователна култура и доверие на държавата!’, коментира бившият депутат.

В този случай отговорността трябва да се понесе от цялото правителство, подчерта той.