Екобомба край Средец, пестици може да изтровят рибата в езерото Мандра

Опасни пестициди се съхраняват в корозирали BB кубове край Средец. Ако отровата попадне в река Средецка и достигне до езерото Мандра, ще настъпи бедствие

Отпадъци с изтекъл срок на годност се съхраняват в така наречените BB-кубове в гориста местност над град Средец.
В тях има пестициди и други опасни отпадъци, използвани за растителна защита в земеделието. Депонирани са тук вече 16 години, съобщава бТВ.
Според местни жители, от контейнерите има теч. Велин стопанисва близкия язовир и се страхува, че дерето ще отнесе пестицидите в язовира. По думите му той ще бъде първият потърпевш, а рибата във водоема ще бъде унищожена.
Язовирът се влива река Средецка, а тя в езерото Мандра и оттам в морето. „С течение на годините корозията напредва и има течове. Във всеки един момент, не знаем как може да се реагира това корозиране на бидоните, които са складирани тук‘, коментира общинският съветник Иван Кичев от Средец.
От Община Средец признават, че периодично викат специализирана фирма да подържа и замазва кубовете. „Констатирани са нередности на малка част от кубовете и замърсяване с биологични отпадъци. Тази година, февруари месец, отново беше извършена проверка от специалисти на РИОСВ и не бяха констатирани нередности“, каза общинският еколог Бисер Петров.
От екоинспекцията са работили по швейцарска програма за обезвреждането на пестицидите, но до това депо не са стигнали.
На територията на 10 общини има такива депа за съхранение на пестициди, информираха от РИОСВ, само в една от тях – Несебър, депото е премахнато с финансиране от общината.
Очаква се РИОСВ-Бургас да извърши проверка.
Жителите се безпокоят, че отровите изтичат в почвата.
„Притеснявам се от това, че констатацията на течове по част от тези блокове и острата задушлива миризма, която се носи там, говорят красноречиво за корозионния процес, който тече вътре. Второто, което ни притеснява, е фактът, че няма ограждения и охрана“, каза Иван Кичев.
„Пестицидите представляват голяма опасност за хората. Ако всичко това влезе във вододайните зони, ще бъде екологична бомба“, каза агрономът Атанас Цанев.
„Общината носи отговорност и в тази връзка е сключила договор с фирма за гаранционна поддръжка на тези контейнери. Периодично се извършват проверки съвместно с РИОСВ-Бургас. Когато се констатират нередности, се прави предписание. Предполагам, че корозионните процеси вътре са довели до този теч“, обясни Бисер Петров, еколог в Община Средец.
През месец февруари е била последната проверка и тогава не са констатирани нарушения. В най-скоро време фирмата, която отговаря за гаранционната поддръжка, ще бъде сезирана да отстрани нередностите.
„Обезвреждането на подобни вещества е твърде скъп процес. Затова тяхното обезвреждане ще става поетапно“, поясни Петров.