#ЖоСиГешевГейт – началото! И краят на Гешев

През последните две седмици разкритията на БОЕЦ по случая #ЖоСиГешевГейт, представените данни в предаването „Честно казано“ на Люба Кулезич по Евроком и съвместното ни разследване със сайта BIRD.BG, които осветлиха и конкретни документи за участието на главния прокурор Гешев в престъпна схема по модела „Осемте джуджета”, предизвикаха обществена и медийна реакция, както и реакция на институциите и прокуратурата. Много хора си казват сега, че то е едва ли не банален случай и че всички са чували и знаели за такива неща. Едно е обаче да се шушука по ъглите и тихичко в тесен кръг, а друго е да извадиш публично документи и доказателства и да се изправиш с лицето и името си в директна битка срещу най-овластения и недосегаем човек в държавата. Дори сега изглежда  невъзможно, а само до преди няколко месеца и през годините назад това бе равнозначно почти на самоубийство и малцина бяха способни на такава дързост. Тази конкретна битка я водим вече четвърта година и искам да припомня как се стигна до тук, какъв път извървяхме и каква е цената, която платихме.

Предисторията.

Публичното начало на случая ЖоСиГешевГейт е от пролетта на 2018 г., а първите контакти и действия са още от 2017 г.  Това се случи няколко седмици след пресконференцията на БОЕЦ, на която разкрихме 16-те милиарда източено ДДС. Само за допълнение, това разкритие също има своята история.

След като получих документите за източените милиарди и БОЕЦ обявихме пресконференцията се превърнах в мишена. През годините винаги сме били ходещи мишени, но имаше моменти, когато заплахите и рисковете бяха непосредствени и буквално не знаехме дали ще се приберем живи. Не е преувеличено. За да  подсигурим информацията, тя бе предоставена на няколко журналисти – Люба Кулезич,  Биволъ и Фрогнюз. Като професионалисти съдействаха и за организирането на самата пресконференция. Те също поемаха реални рискове и ще припомня само, че точно преди пресконференцията бойците и отзовалите се  журналисти бяхме нападнати с яйца и камъни от мутрите на Пеевски и Борисов пред сградата на БТА, при което освен хората, пострада и фасадата на самата сграда – безпрецедентен случай в медийната история на България. Целта на мутрите бе да ни сплашат, да провалят пресконференция и да ни затворят устите. Не успяха. По това време Люба Кулезич работеше в телевизия BIT, което бе и единственият свободен телевизионен ефир за БОЕЦ и свободна трибун за представяне на истината за престъпленията на управляващата ни мафия. Вярвам, че предаването „Честно казано” на Кулезич  бе и една от основните причини мафията да унищожи телевизия BIT! По същото време журналистите от Биволъ – Асен Йорданов, Атанас Чобанов и Димитър Стоянов, постоянно бяха подложени на разпити по фалшиви сигнали срещу тях, на проверки, ревизии, заплахи и преследване, а срещу създателя на Фрогнюз – Огнян Стефанов, прокуратурата бе завела няколко дела. По същият начин БОЕЦ бяхме подложени на ежедневни репресии и целият ченгеджийско-мутренски арсенал на мафията, включително и физически нападения. Посегнаха дори на съпругата и децата ми.

Няколко седмици след тези събития, през пролетта на 2018 г., БОЕЦ обявихме втора пресконференция в БТА София, на която за първи път представихме и случая „ЖоСи”. В залата на БТА, заедно с представителите на БОЕЦ бе и Георги Георгиев – собственик на фирмата, и адвокат Минчо Спасов. Представени бяха документи, видеоматериал и историята на този знаков грабеж. Върху случая и тези разкрития бе наложено тотално медийно затъмнение. И отново единствената телевизионна трибуна бе дадена в студиото на Люба Кулезич през 2019 г. По това време предаването „Честно казано” се излъчваше по телевизия „Евроком”.  В тази медия вече се излъчваше и предаването на Диков. И „отговорът” на мафията не закъсня. В началото на 2020 г. по изфабрикуван сигнал на Бареков прокуратурата се опита да смачка „Евроком”. Последва остра обществена реакция на  гражданското общество и БОЕЦ в тяхна защита и Цацаров бе принуден поне привидно да намали натиска. Ударите обаче не спряха – ревизии, знаци, заплахи и т.н. Прави чест на собствениците, на журналистите и служителите в медията, че не отстъпиха и не се поддадоха на натиска. Тогава в студиото на Кулезич, Георги Цолов Георгиев представи фрапиращи  данни и информация за престъпното бездействие на прокуратурата по случая „ЖоСи”, заличени съдебни дела, откази да се разследва схема за източване на ДДС и други престъпления, като посочи и конкретни имена. Вместо институциите да образуват проверки по изнесените данни, срещу него бе заведено съдебно дело, което две години по-късно Георгиев печели, но тези събития са показателни за начина, по който действаха институциите по онова време – престъпниците оставаха недосегаеми, а тези, които разкриваха и представяха данни за извършени престъпления, биваха подлагани на репресии и срещу тях се образуваха дела и проверки. По същият начин медиите и журналистите, които разкриваха и огласяваха престъпните схеми на мафията биваха мачкани.

Видеото – Георги Георгиев от БОЕЦ и Георги Цолов Георгиев, собственик на ЖоСи в предаването „Честно казано“ по телевизия Евроком.

БОЕЦ се опитвахме да пробием омертата на мафията и да намерим начин тази схема да бъде осветлена и разобличена и в продължение на повече от три години действахме по случая. След падането на режима на Борисов и създаването на редовно правителство, обявило борбата с корупцията за свой приоритет, решихме отново да дадем гласност. Имаше и друга разлика от преди. Един от главните действащи лица в тази престъпна схема – Иван Гешев вече бе главен прокурор. Мафията постави на върха на прокуратурата един тотално зависим човек, олицетворение на корупцията и задкулисието. БОЕЦ бяхме в основата на протестите срещу Гешев още от неговото номиниране и не сме спирали тази борба и до днес. На 08.12.2021 г. отново в студиото на Люба Кулезич – предаването „Честно казано” по телевизия Евроком, Георги Георгиев от БОЕЦ и Георги Георгиев – собственика на „ЖоСи”, представиха в национален ефир информацията и документи за участието на Гешев в унищожаването на фирмата, в прикриване на престъпленията извършени от неговия съдружник, како и информацията за прехвърленият дял от формата на името на близък на Гешев човек! Това бе момента, в който завъртяхме необратимо колелото. Атанас Чобанов и Димитър Стоянов от сайта за разследваща журналистика BIRD.BG откриха и публикуваха и най-важните документи доказващи прехвърлянето на дялове от „ЖоСи” към бащата на Иван Гешев по времето, когато лично Гешев е бил информиран и прокуратурата сезирана за данъчните и икономически престъпления във фирмата.  Но Гешев вместо да получи 20 % от фирмата, получава само 2% (който дял по оценка на активите на компанията по онова време също се равнява на четвърт милион лева). И след като Гешев не получава уговореният дял, фирмата е разграбена и унищожена, а прокуратурата се обръща срещу вносителя на сигнала.

През последните дни БОЕЦ сезирахме МВР и министерството на правосъдието за всички факти по този казус. И от двете министерства официално потвърдиха, че вече работят по нашите сигнали, че информацията за ролята на Гешев и прехвърлените дялове е потвърдена, както и данните за престъпно му бездействие и умишлено прикриване на извършени престъпления. Лично Гешев, включително и в качеството му на главен прокурор  многократно е бил сезиран за всички престъпления по случая „ЖоСи”, като както той, така и прокуратурата не са предприели нищо за тяхното разкриване, което води и до огромни щети за държавата. В сигналите се съдържат неоспорими доказателства за укриване на данъци и източване на ДДС в огромни размери.

Днес министър Йорданова съобщи, а то бе огласено още преди две години в предаването на Люба Кулезич, в този случай има и заличени съдебни дела, прикриване на престъпления и други действия на главният прокурор, които ще бъдат проверени и включени в новото искане до ВСС за отстраняване на Гешев от неговият пост.

Сигурен съм, свидетели сме на краят на Гешев. Заплахите, които получих през последните месеци, докато работех по случая, реакциите на прокуратурата, които все повече приличат на предсмъртна агония, действията на свободните медии и журналисти, които дадоха гласност на случая, заявката на МВР и МП, че ще разследват казуса и действията на БОЕЦ, които винаги си водим битките до край, са доказателства, че този път Гешев няма да се измъкне. И сега няма значение дали Борисов или Пеевски ще му разрешат да си подаде оставката или не. Не могат вече да контролират процесите, не могат да ни спрат или заглушат. Това е началото на края на Гешев, но трябва да продължим и още доста работа ни чака. Ще успеем, а неговото отстраняване пък е началото на следващата битка – за истинска съдебна реформа и реална борба с корупцията.

Битката продължава!

Георги Георгиев – БОЕЦ