Зам.-шеф на парламента в имотни сделки с мафиоти на Таки

Атанас Чобанов

Димитър Стоянов

Зам.-шеф на парламента в имотни сделки с мафиоти на Таки

Росица Кирова е купила апартамент от Марин Магарето и го е продала на Боби Белята. Преди нея там е живял Иво Масларов. И тримата са обвинени за тежки престъпления, а Белята беше мафиотски застрелян. Квартирата на Кирова е в сграда, обитавана от Таки и Къро, в която са регистрирани много техни фирми.

Зам.-председателката на парламента Росица Кирова влезе в политиката като представител на ИТН на Слави Трифонов, но бързо пристана на ГЕРБ, след като се повози в джипката на Борисов. Тя стана известна и със съдружието си с косовския наркобос Исмет Османи – Цури. Това не попречи Кирова да бъде избрана на висшия пост с гласовете на партии, които официално говорят за превзета от мафията държава.

В най-силните години на Христофорос Аманатидис – Таки, като криминален авторитет, днешният депутат от ГЕРБ и зам. председател на Парламента Росица Кирова от ГЕРБ е била негова съседка. От 2004 г. до 2010 г. Кирова е притежавала апартамент в “Колумбийското посолство”. Така е позната кооперацията, в която живеят Къро и Таки на столичния булевард “Александър Пушкин” № 84 в Бояна.

Справка от Имотен регистър

Преди няколко години Красимир Каменов – Къро се изнася от “Ал. Пушкин” 84, но това не пречи на топ защитения свидетел на прокуратурата – Ивайло Серафимов да твърди, че Каменов е ръководил престъпни схеми оттам, дори когато не притежавал жилище в сградата.

Всъщност, адресът на бул. “Пушкин” 84 не е непознат за медиите. Той се споменава в публикации, посветени на няколко убийства. Безследно изчезналия Методи Златанов Методиев – Мето Илиенски също е живял на адреса на бул. “Ал. Пушкин”. На 29 ноември 2003 г. Методиев е качва в лимузина Ауди и тръгва от въпросния адрес и посока Бояна, за да не се завърне никога.

От “Магарето” за Росица и от Росица за “Белята”

В тази наситена с криминални случки жилищна сграда, на 14.09.2004 г. Росица Кирова придобива апартамент от Марин Тодоров Костов, известен като Марин Магарето и подсъдим за рекет и изнудване. Последният е свързано лице с Иван Петлешков през “Респект МС” ЕООД. Към днешна дата Петлешков пък е сочен за дясната ръка на Таки за Пловдив и региона. Освен това, Петлешков е бивш служител на регионалното звено за борба с организираната престъпност (РЗ БОП) в Пловдив и анонимен свидетел по делото за рекет над Пеевски и Доган.

Марин Костов, който е свързан и с многобройни фирми на групировката ТИМ, придобива имота от ЦКБ два месеца преди да го прехвърли на Кирова. От записите в Имотния регистър не се вижда на каква сума са сделките.

Не е ясно как апартаментът от 105.8 кв.м. е попаднал в патримониума на банката на ТИМ, но в същия апартамент на бул. “Ал. Пушкин” 84, етаж 1 ап. 1. няколко години по-рано е регистриран Иво Масларов, който сега е в ареста с обвинение за убийството на Станка Марангозова.

По партидата се вижда, че за този имот има учредена ипотека в ДСК Банк от 01.12.2004, като задължено лице, наред с Кирова е Константин Любенов Върбанов, който освен неин брат е сочен за един от най-близките приятели на Таки. Ипотеката е заличена 2008 г.

На 18.05.2010 Кирова прехвърля имота на “Б енд Б тийм” ЕООД – компания в която участие има покойния Борис Борисов – Боби Белята, заедно със съпругата си. Цената на сделката е 142 319 лв. След продажбата на жилището в “Колумбийското посолство”, Кирова се сдобива с друг имот на ул. “Костенски водопад”.

Справка от Имотен регистър

Белята беше разстрелян през 2015 г., като тиражираните в пресата твърдения са, че убийството му е заради пропаднала нарко пратка. Приживе Белята беше подсъдим като част от нарко организацията на Таки. Делото наскоро приключи в АСНС (вече закрит) и в момента е висящо във ВКС. Във фирмата “СРБ – 97” ООД. Борис Борисов – Боби Белята е директен съдружник с Христофорос Аманатидис – Таки.

Хъб за фирми на Таки

Сградата на бул. “Ал. Пушкин” 84

На същия адрес на столичния булевард “Александър Пушкин” № 84 са регистрирани редица фирми, които се свързват косвено или пряко с Таки. Наш репортер посети адреса и видя, че около него има сериозна физическа охрана. Имотът има будки за охранители за всяка от двете сгради и е опасан с многобройни камери.

И в момента на този адрес са регистрирани няколко фирми, чийто собственик се явява Христофорос Аманатидис – Таки:

Евро Ойл Груп” ООД, в която съдружници на Таки са братя Галеви.

Еврофинанс Фактор” ЕООД на Таки, пълномощно за адв. Виктор Рашев.

Интертур” ЕООД на Такипълномощно в Дубай за адв. Йорданка Рашева.

ОУШЪНСКЕЙП” ЕООД на жената на Таки – Боряна Стефанова Шехтова е на адреса.

Новита Холдинг Груп” ЕАД, управител до 2006 г. е бил Емил Хърсев, а едноличен собственик до 2010 г. е сейшелска офшорка.

Евро Билдинг Груп” ООД и “Новита Транс” ЕООД са собственост на “Новита Холдинг Груп”. Весо Дебелия и Радо Слънцето (от “Досиетата Пандора” и “Разкритията Дубай”) са свързани с “Новита”.

Сдружение “Спортен клуб Витоша спорт 2015”, представлявано от бившия футболист, национал Даниел Боримиров, женен за сестрата на Таки – Афродита Нико Боримирова.

Софтранс Бетон” АД – заличена, била е собственост на Таки, после на Радо Слънцето.

Портекс Лимитид- клон България” КЧТ на сейшелска офшорка е на адреса.

Б енд Б тийм” ЕООД на Боби Белята, била също на адреса “Ал. Пушкин” № 84, в момента адрес за комуникация с НАП. Това е фирмата закупила имота от Росица Кирова.

Изнесените данни от открити източници потвърждават недвусмислено, че Кирова и нейния брат са тясно свързани с отломките на ВИС-2 и най-вече със сочения за лидер на нарко организация Христофорос Аманатидис – Таки.

Тези връзки се проследяват и извън България. Както разкри BIRD, Константин Върбанов и Христофорос Аманатидис – Таки протичат в разследване за финансиране на тероризъм и пране на пари на Сейшелите. Двамата са пътували дотам няколко пъти заедно и поотделно, а копия от паспортите са открити в компютъра на Мукеш Валабджи, когото сейшелските власти обвиняват в присвояване на 50 милиона долара, изпирането им в недвижими имоти и придобиването на цял арсенал бойни оръжия. С част от тези пари е построен и луксозният комплекс “Еделвайс”, в който семейството на зам.-главния прокурор Сарафов е закупило имоти за близо 800 хиляди лева.

Водеща снимка: Росица Кирова, Христофорос Аманатидис – Таки, кооперацията на бул. “Александър Пушкин” № 84 (снимка Google Street, архив 2019)