Защо денят на сестринството се превърна в ден на протеста

Ние не искаме много, искаме да получаваме това, което заслужаваме, каза една от протестиращите

Международният ден на сестринството се превърна в национален ден на протест за българските специалисти по здравни грижи. Хиляди се очакват на пл. „Независимост” в София, като ги обединява едно – искането трудът им да бъде достойно заплатен, съобщава бТВ.

„В европейските страни заплатите на медицинските специалисти по здравни грижи, които са основни стълбове на здравните системи, варират в рамките на средната заплата за страната, при нас заплатите са на нивото малко над минималната заплата”, посочи една от протестиращите.

По думите й именно мизерните възнаграждения са в основата на проблема с липсата на кадри. В момента работят 25 000 медсестри, 4000 акушерки, 7500 клинични и рентгенови лаборанти, рехабилитатори и фелдшери с много висока средна възраст. А са нужни 2 пъти повече и с поне 10-20 години по-млади от тях.

„Исканията са ни първо да се промени заплащането, да престанат с тези политически каламбури и нормотворчески напъни. Ние не искаме много, искаме да получаваме това, което заслужаваме”, добавя дамата.

Исканията на медицинските сестри са справедливи. За да не остане България без медицински специалисти, трябва да им се дават възнагражденията, които заслужават, но тъй като у нас парите все не достигат, защото много се краде, едва ли нещо ще се промени. Затова и Международният ден на сестринството се превърна в национален ден на протеста.