Изкараха Слави хамелеон, ще им размести ли политическия пасианс

Слави Трифонов е хамелеон, каза политическият анализатор доц. Румяна Коларова, а пиарът Нидал Алгафари изтъкна, че новата партия може да измести БСП

Слави Трифонов е като хамелеон. Това изръси пред Нова телевизия доц. Румяна Коларова, която за разлика от шоуменът и бъдещ политик има ясен политически фейс. Най-значимата й роля бе в президентството по време на Роско Плевнелиев като негов секретар по връзки с гражданското общество. Сега тя се изявява като безпристрастен политическият анализатор, но дали може да е безпристрастна?
„Слави Трифонов съществува в политическото пространство още от началото на прехода. Винаги има декларативно противопоставяне на властта. Той не е заложил толкова много на политиката, колкото на удължаване на своята биография като шоумен”, смята доц. Коларова, която е дългогодишен преподавател в Софийския университет и бивш служебен министър.
Официално – Слави Трифонов започва политически проект. Очаква се след 15 септември партията на Трифонов вече да е факт. Тя ще носи името „Няма такава държава“.
„Ще създадем политически проект, който ще се казва „Няма такава държава” – така Слави Трифонов се раздели с публиката на своето шоу. Но шоуто ще продължи – този път в политиката. Според политическият пиар Нидал Алгафари, който е работил с Трифонов през 90-те години, отрицателният заряд в името на партията е неслучайно избран.
„Това име вече е наложено. В обществото, от песента. Според мен точно това целят – отрицателният вот да е с това отрицание вътре, че няма такава държава и че това са хора, които искат да направят друг тип държава”, обясни Алгафари.
Според други обаче, въпреки познатия сценарий на бързо изгряващи и залязващи телевизионни политически проекти, Трифонов имал своите предимства.
„Така правеха Сидеров, Симеонов през СКАТ, Бареков и кой ли не. Предимството на Трифонов е, че той вече е виждал другите как го правят. Второто предимство е, че той удържа досега”, подчерта политологът Първан Симеонов.
„Той по-скоро ще се опита да замести или отмести БСП, тъй като тя е в много тежко състояние, тъй като тя трябва да играе ролята на тежката опозиция , а тя не го прави и има такава свободна ниша”, прогнозира Алгафари.
„При всички положения могат да се притесняват доста сериозно други формации – например, Патриотите. Утре може да се окаже, че на ГЕРБ може да им е по-удобен Трифонов”, обясни Симеонов.
Трифонов се закани, че със старта на политическия си проект, ще започне изпълнението на исканията от референдума през 2016 г. – за изцяло мажоритарен вот.
Нормално за хората, обвързали миналото си с Плевнелиев и ГЕРБ да им се привиждат хамелеони, когато разправят небивалици за Слави Трифонов, защото политическият елит е в стрес.
Ясно е, че той ще размести яко политическия пасианс. Поне до 15 септември, когато официално ще се появи „Няма такава държава“ лидерчетата на повечето от партиийките, представени и непредставени в парламента ще се опитат да ни убедят, че има такава държава, но няма такъв политик, а след това ще продължат да сънуват кошмари и да се молят новото политическо цунами да не ги помете.