Изментиха царя за дворците, България ще бъде пак осъдена

 Така и не се разбра дали танцът със саби бе част от сделка, но след като „мама“ Цеци обяви, че нямало държавата да се споразумява със Симеон, България ще бъде осъдена в Страсбург

Кабинетът „Борисов III” отряза Симеон Сакскобургготски за царските имоти. След танца със саби, който приятелите му от кралската династия на Саудитска Арабия устроиха, за да го почетат, телохранителят му (пардон премиерът), си въобрази, че дверите на кралството са широко отворени за него. Изментен яко обаче се оказа не само той, но и царят. Така и не се разбра дали танцът със саби бе част от сделката, но след като днес „мама“ Цеци обяви, че нямало държавата да се споразумява със Симеон, България ще бъде осъдена в Страсбург.

Изпълнителната власт в лицето на Министерския съвет няма основание да се меси в работата на независимия български съд и да взима отношение по темата с „царските имоти“. Това каза правосъдният министър на брифинг в министерството.

От думите на Цачева стана ясно, че има заведени три жалби за наследствени искове в Страсбург, но няма информация за движението по тях, съобщава телевизия Bulgaria ON AIR.

След като се получела такава информация от Съда по правата на човека обаче, тя щяла да обяви решението на властите.

В студиото на БНТ пък бившият депутат Минчо Спасов, който бе представен като юридически изследовател на „царските имоти“, припомни, че през 1947 -ма година държавата ги е конфискува. Ако са държавни, защо да ги национализира? Адвокатът обори и мита, че царят се върнал в България заради имотите. Спасов припомни, че те са му възстановени на 31 август 2000 година, а завръщането на монарха-премиер в родината ни бе през следващата година. Според него няма нужда от специален закон, за да възтържествува справедливостта.

Сакскобургготски влезе във владение в имотите си, когато бе премиер през 2002 година. Пет години по-късно – през 2009 г. парламентът гласува мораториум върху правото му за разпореждане. Той трябваше да е временен, но действа и до момента. На три инстанции държавата спечели делата за „Кричим“, „Ситняково“ и „Саръгьол“.

На две инстанции регионалното министерство спечели делата за „Царска Бистрица“ и бившото стопанство на УБО край Врана. Без решение на първа инстанция са само споровете за „Врана“ и за 16 500 дка гори в Рила.

Според юристи няма как царят да не осъди България, защото има подобен прецедент. На бившия гръцки крал Константин преди няколко години съдът в Страсбург присъди 13 милиона евро заради подобен имотен казус с гръцката държава.

У нас законът е като ластик. Кривосъдната ни система ще натовари излишно данъкоплатците. Монархът може и да загуби всичките си дела в българските съдилища, но е ясно, че безпристрастните магистрати в Страсбург въз основа само на прецедента ще се произнесат в негова полза. Тогава кой ще плаща – Бойко ли? Ако това се случи, трябва да му намажем ските, но този път завинаги!