Изоставаме съществено от Румъния и от другите страни от Източна Европа

„Има някакво разминаване между оценките, които правителството дава само на себе си, и обективните факти, които наблюдаваме. Оттам идва и известно недоволство и чувство за неудовлетвореност. Ако България иска реално по-голямата част от населението да се чувства по-добре, би трябвало да ускорим темповете на растеж, а ускоряването на темповете предполага друг тип политика“, изтъкна проф. Ганчо Ганчев преподавател в Югозападния университет пред БНР.

Стратегията на правителството на Бойко Борисов била да поддържа стабилност в областта на публичните финанси, като тази стабилност се разглеждала като предпоставка за постигане на устойчив дългосрочен растеж, но … На практика страните, които постигат по-добри резултати, провеждали активна монетарна и фискална политика.

„България стратегически, ако запазваме валутния борд, има смисъл да влезем в еврозоната като начин да се излезе от този механизъм. От друга страна залагаме прекалено много на възможността да влезем там, защото не е ясно при това преструктуриране, което тече в еврозоната, дали те желаят страна като България да влезе. Не е ясно дали ние не залагаме на нещо, което е стратегически невъзможно“, коментира проф. Ганчев.

„Възможно е да има негативни шокове в рамките на ЕС и на световната икономика, което съществено да промени параметрите на бюджета и на това, което правителството ще може да разпределя“, прогнозира проф. Ганчев.

„Ние сме във валутен борд и практически правителството не провежда и фискална, и Централната банка по начало не може да провежда монетарна политика, при което всички инструменти за ускоряване на икономическия растеж на практика са блокирани, което е фундаменталната причина за нашето системно изоставане. Ние не провеждаме активна политика, която да стимулира икономиката“, подчерта още икономическият експерт.

Проф. д-р Ганчо Ганчев е завършил Международни икономически отношения в Москва. Специализирал е във Франция, САЩ, Великобритания и Германия. Бил е заместник – министър на икономиката, председател на Агенцията за икономическо програмиране и развитие, преименувана по-късно в Агенция за икономически анализи и прогнози. В момента преподава международни финанси в Югозападния университет “Н. Рилски“ – Благоевград. Ръководи  секцията в Благоевград  на Съюза на икономистите в България и лабораторията за иконометрични изследвания в Стопанския университет на ЮЗУ “Н. Рилски“ – Благоевград.